Balansereflekser er automatiske muskelbevegelser som opptrer ved aktivering av balanseorganet i det indre øret når hodet forandrer stilling. Organet orienterer hjernen om hvilken stilling hodet har i forhold til tyngdekraftens retning. Dersom hodet, eventuelt sammen med kroppen, avviker fra den normale stillingen, fører dette til refleksbevegelser som motvirker avviket.

Når hodet faller forover, vil en mengde nakkemuskler stramme seg for å motvirke denne bevegelsen. Samtidig dreier øynene seg oppover. Hvis hodet faller for eksempel mot høyre, vil musklene på den venstre siden av halsen og nakken spenne seg for å trekke hodet opp mot venstre.

Hos dyr er disse balanserefleksene som regel svært godt utviklet. Om man for eksempel lar en katt falle fra en viss høyde med ryggen først, snur den seg i løpet av fallet, strekker beina og lander pent på føttene. Hos mennesket er slike reflekser betydelig dårligere utviklet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg