Likevektssansen er det indre ørets evne til å oppfatte hodets stilling og bevegelser. På bakgrunn av hodets stilling og bevegelse utløses raske muskelresponser (reflekser) som forhindrer fall, og stabiliserer øynene slik at det er mulig å se skarpt samtidig som hodet er i bevegelse. Likevektssansen er i hovedsak ubevisst, men forstyrrelser kan føre til svimmelhet, kvalme, ustøhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus, oscillopsi).

Sanseorgan og sykdommer

Balanseorganet.

Balanseorganet. Avstøpning av hulrommet som danner labyrinten (A) i tinningbenet (venstre side bakfra). Horisontalt i bunnen av bakre forkammersekk (utriculus) (B) danner en gruppe celler en forhøyning (macula utriculi) med otolittkrystaller over. Likeledes har buegangsampullen (C) et fortykket parti med sanseceller (crista ampullaris) dekket av en geléaktig masse som en kuppel over (cupula).

Av /KF-arkiv ※.

Den delen av det indre øret som er ansvarlig for likevektssansen kalles balanseorganet og består hos mennesker av tre bueganger og to øresteinsorganer. Disse sitter i og omkring forgården (vestibulum) i det indre øret, og sykdommer som påvirker likevektssansen kalles derfor vestibulære sykdommer. Eksempler på slike sykdommer er krystallsyke, reisesyke, virus på balansenerven og Menières sykdom.

Funksjon

Likevektssansen gir hjernen rask og presis informasjon om hodets stilling og bevegelser. Ved hjelp av denne informasjonen kan hjernen i løpet av få tusendels sekunder utløse muskelresponser som forhindrer fall i tillegg til raske øyebevegelser som gjør det mulig å se skarpt samtidig som hodet er i bevegelse. Likevektssansen er sammen med dybdesensibiliteten (propriosepsjonen) og synet de viktigste sansene som bidrar til balansefunksjonen og som hos mennesker muliggjør oppreist stilling og bevegelse på to ben.

Likevektssansen i dyreriket

Tyngdekraften har så stor betydning for livet på jorden at alle dyr over en viss størrelse er avhengig av å kjenne tyngdekraftens retning for å kunne orientere seg. Ulike likevektsorganer finnes derfor hos de fleste dyrearter, se statisk sans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg