Balansetrening er øvelser som har til hensikt å bedre evnen til å opprettholde likevekten når en står eller går, eller ved andre aktiviteter. Balansetrening har til hensikt å bedre den romlige orienteringssansen ved opprettholdelse av likevekten og motorisk kontroll under aktivitet.

Balansen påvirkes av hodets stilling, synet, ledd- og muskelsansene (impulser fra ledd, muskler og sener via muskel- og senespoler). Balanseorganer i det indre øret (utriculus, sacculus og de tre buegangene) sender kontinuerlig informasjon til sentralnervesystemet om kroppens stillinger og forandringer. Balanseøvelser har til hensikt å bedre den posturale kontrollen og redusere falltendensen. Balansetrening brukes for å motvirke fall hos eldre. Balansetrening brukes også mye i rehabilitering etter leddbåndskader i knær og ankler, andre leddbåndskader og leddskader, samt nakke- og ryggsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg