Balanseforstyrrelse er alle forstyrrelser av evnen til å holde balansen når en står, og når en går.

Balansen

Balansen opprettholdes ved hjelp av de impulsene som øyet, balanseorganet i det indre øret og spesielle nerveender i bevegelsesapparatet (muskler, sener, leddkapsler) sender til sentralnervesystemet (hjernen). Impulsene koordineres i lillehjernen og virker tilbake på bevegelsesapparatet slik at kroppen til enhver tid inntar en hensiktsmessig stilling.

Svimmelhet

Et første symptom på en balanseforstyrrelse er svimmelhet i form av ustøhet eller følelse av rotasjon. Svimmelhet kan oppstå ved at informasjonen som kommer inn i hjernen fra de forskjellige organene som deltar i opprettholdelsen av balansen ikke lenger stemmer overens med hverandre. Et balanseorgan som er forstyrret av en betennelse kan for eksempel gi en dreiefølelse som ikke blir bekreftet av det man registrerer med synet. Den opplevelsen som er forstyrret, kan ikke korrigeres, og man får følelsen av at enten så er det omgivelsene som dreier i forhold til en selv, eller så er det ens egen kropp som dreier seg i forhold til omgivelsene.

Balanseapparatet har mange forbindelser med andre organer i kroppen, blant annet med huden, musklene og leddene, og med øynene. Derfor blir balanseapparatet ofte forstyrret når noe er feil et annet sted i kroppen.

Balanseundersøkelser

Balansen kan testes ved forskjellige prøver som for eksempel dreieprøve, gangprøve, pekefinger-neseprøve, Rombergs prøve, kalorisk undersøkelse og nystagmografi. Lillehjernen og hjernestammen inneholder områder som har stor betydning for balansen og koordinasjonen. Derfor er det ofte aktuelt å foreta en MR-undersøkelse av disse områdene.

Årsaker

Balanseforstyrrelser kan skyldes sykdommer som multippel sklerose (MS), svulster, blødninger, infarkter og betennelse, eller skader som rammer lillehjernen, hjernestammen og balanseorganet i det indre øret. Balansen kan også bli forstyrret når impulsene fra bevegelsesapparatet til balansesentrene blir svekket. Dette kan blant annet forekomme ved myelopati og polynevropati.

Behandling

Behandlingen avhenger av årsaken til plagene, men generelt bør man kontakte en lege hvis plagene oppstår akutt eller plagene er ledsaget av andre forstyrrelser fra nervesystemet. Det er også viktig å vurdere bivirkning av ulike legemidler og undersøke syn og hørsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg