Balanseforstyrrelse, alle forstyrrelser av evnen til å holde likevekten når en står, og når en går.

Balansen opprettholdes ved hjelp av de impulsene som øyet, balanseorganet i det indre øret og spesielle nerveender i bevegelsesapparatet (muskler, sener, leddkapsler) sender til sentralnervesystemet (hjernen). Impulsene koordineres i lillehjernen og virker tilbake på bevegelsesapparatet slik at kroppen til enhver tid inntar en hensiktsmessig stilling.

Svimmelhet, i form av ustøhet eller følelse av rotasjon, er et første symptom på en balanseforstyrrelse. Svimmelhet kan oppstå ved at de informasjonene som kommer inn i hjernen fra de forskjellige organene som deltar i opprettholdelsen av balansen, ikke lenger stemmer overens med hverandre. Et balanseorgan som er forstyrret av en betennelsesprosess, kan for eksempel gi en dreiefølelse som ikke blir bekreftet av det man registrerer med synet. Den opplevelsen som er forstyrret, kan ikke korrigeres, og man får følelsen av at enten så er det omgivelsene som dreier i forhold til en selv, eller så er det ens egen kropp som dreier seg i forhold til omgivelsene.

Balanseapparatet har mange forbindelser med andre organer i kroppen, blant annet med huden, musklene og leddene, og med øynene. Derfor blir balanseapparatet ofte forstyrret når noe er feil et annet sted i kroppen.

Balansen kan testes ved forskjellige prøver som for eksempel dreieprøve, gangprøve, pekefinger-neseprøve, Rombergs prøve, kalorisk undersøkelse og nystagmografi. Lillehjernen og hjernestammen inneholder områder som har stor betydning for balansen og koordinasjonen. Derfor er det ofte aktuelt å foreta en MR-undersøkelse av disse områdene.

Sykdommer (multippel sklerose, svulster, blødninger, infarkter og betennelse) og skader som rammer lillehjernen, hjernestammen og balanseorganet i det indre øret, vil kunne gi balanseforstyrrelse. Balansen kan også bli forstyrret når impulsene fra bevegelsesapparatet til balansesentrene blir svekket. Dette kan blant annet forekomme ved myelopati og polynevropati.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.