Røntgenbilde av normal tynntarm etter at pasienten har drukket bariumkontrast. (Glidelåsene av metall, som sees nederst i bildet, sitter naturligvis  i klærne).
Røntgenbilde av normal tynntarm etter at pasienten har drukket bariumkontrast. (Glidelåsene av metall, som sees nederst i bildet, sitter naturligvis i klærne).
Av .

Bariumsulfat, BaSO4, er et mineral som brukes som kontrastmiddel.

Faktaboks

Uttale
bˈariumsulfˈat
  • Les mer om de kjemiske egenskapene ved mineralet bariumsulfat.

Bariumsulfat er ugjennomtrengelig for røntgen- og radioaktiv stråling og brukes som kontrastmiddel i røntgenundersøkelser av mage-tarm-kanalen. Den hvite suspensjonen har en konsistens som tykk melk og gis vanligvis som drikke, eventuelt gjennom en mage-/tarmsonde. Størrelsen på bariumsulfatpartiklene som brukes i slike kontrastsuspensjoner er på 0,1–0,3 μm. Partiklene absorberes ikke til blodbanen og kontrasten forblir derfor i tarmen før den skilles ut med avføringen. En undersøkelse med bariumsulfat regnes som en ufarlig og sikker metode. Likevel forekommer det i svært sjeldne tilfeller embolisering av bariumsulfatkontrast til blodbanen, noe som er en fryktet og potensielt alvorlig komplikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg