Barselseng, puerperal periode, tiden fra umiddelbart etter en fødsel og 6 uker fremover. I løpet av denne tiden går organismen tilbake til normal tilstand (bortsett fra de forandringene som følger ammingen).

Tiden umiddelbart etter fødselen er preget av at kvinnen er sliten. Hun har etterrier som kan være smertefulle, særlig for fleregangsfødende. Hun kan også ha smerter etter rifter eller klipp. Det er blødning fra livmoren, omtrent som ved en menstruasjon eller litt kraftigere. Livmoren er fortsatt forstørret og når nesten opp til navlen.

Etter omtrent ett døgn begynner melkesekresjonen. Den kan ledsages av temperaturstigning. Noen dager senere er brystene gjerne svært hovne og melkesprengte. Det går tilbake rundt 5–7 dager etter fødselen.

Blødningen fra livmoren avtar gradvis og skifter farge til mer brunlig og til slutt til en hvitlig utflod. Denne renselsen avtar gradvis i løpet av 4–6 uker. Den har en karakteristisk lukt, litt emmen, men ikke stinkende. Når renselsen er over, har det dannet seg ny slimhinne i livmoren, og stedet der morkaken satt, er ikke lenger synlig.

De to første døgnene etter fødselen gir en økt belastning på morens sirkulasjon. Under svangerskapet var blodvolumet økt omtrent 50 % for å kunne gi tilstrekkelig sirkulasjon til morkaken. Mengden væske i vevene var også betydelig økt. I løpet av de første døgnene etter fødselen skilles alt dette ut, først i blodet. Den mengden blod som hjertet må pumpe per minutt, øker med en tredel det første døgnet. Så øker urinproduksjonen, og hele væskeoverskuddet skilles ut.

De første 6 ukene etter fødselen er risikoen for dyp venetrombose (blodpropp) økt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.