Barselperioden omfatter de første seks ukene etter fødselens avslutning. I denne perioden kalles kvinnen ofte en barselkvinne. I barseltiden (puerperiet) skjer det en rekke forandringer, særlig anatomiske og fysiologiske endringer i kjønnsorganene. Disse endres omtrent tilbake til den førgravide tilstand, med unntak av de forandringene som følger ammingen.

Rett etter fødselen når livmoren omtrent til navlen. Den trekker seg fortsatt kraftig sammen (etterrier), og det kan være svært plagsomt, særlig for flergangsfødende. I løpet av dagene og ukene som kommer, minker hver enkelt celle i volum, og livmoren blir som før svangerskapet.

Blødningen fra livmoren (renselsen), som til å begynne med er som en kraftig menstruasjon, avtar gradvis og skifter farge fra rødt til mer brunlig og til slutt en hvitlig utflod. Når den er over etter 4–6 uker, har det dannet seg ny slimhinne i livmoren, og det stedet morkaken satt, er ikke lenger synlig.

Det skjer svært mange fysiologiske forandringer i svangerskapet. I tiden etter fødselen går de tilbake.

I løpet av svangerskapet øker blodvolumet omtrent 50 prosent. Mengden væske i vevene øker også betydelig under svangerskapet. De første par døgnene etter fødselen skilles all denne væsken ut. Det fører til en betydelig belastning på hjertet, som får en økning på en tredel av den mengden blod det må pumpe per minutt. Så øker urinproduksjonen, og hele væskeoverskuddet skilles ut i løpet av et par dager.

I svangerskapet øker hjertets slagvolum, det vil si den mengden blod hjertet pumper i hvert slag. Dette er de samme forandringer som skjer hos utøvere av utholdenhetsidretter. Etter fødselen går dette tilbake, men ikke helt til utgangspunktet – i hvert fall ikke innen et år, som er så langt som forskere har fulgt kvinner for å måle dette.

Omkring et døgn etter fødselen begynner melkesekresjonen. Noen dager senere er brystene gjerne svært hovne og melkesprengte. Det går tilbake 5–7 dager etter fødselen. Det kan komme en temperaturstigning når melken begynner å dannes, uten at det er tegn på infeksjon.

I svangerskapet er risikoen for dyp venetrombose (blodpropp) 4-5-doblet i forhold til ikke-gravide. Hyppigheten er omtrent 1 per 1000 svangerskap. De første seks ukene etter fødselen er risikoen enda litt høyere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.