beryllium

Artikkelstart

Beryllium er et lettmetall. Det er et sjeldent, giftig, allergi- og kreftfremkallende grunnstoff (se beryllium – grunnstoff). Det gir metall-legeringer høy styrke, blant annet brukt i berylliumkobber .

Faktaboks

Uttale
berˈyllium

Beryllium har vært brukt i produksjon av lysrør, røntgenrør, i atomindustri, til våpen og i kjernekraft, da det slipper igjennom røntgenstråler og har nøytronmodifiserende egenskaper.

Kroniske helseskader har vært kjent fra 1930-årene. Beryllium kan medføre doseavhengig hudirritasjon og allergisk kontakteksem. Små splinter av berylliummetall under huden kan føre til små sår, utslett og knuteformige arrdannelser. Både metallisk beryllium og berylliumsalter kan fremkalle både akutt toksisk og kronisk allergisk lungesykdom med symptomer som irritasjonshoste og tung pust ved lette anstrengelser. Ved kronisk sykdom finnes knuteformede arr som på røntgenbilder ligner sarkoidose. Det er en noe økt risiko for lungekreft. Kronisk berylliumsykdom (berylliose) er i hovedsak en celleformidlet (lymfocytter) overfølsomhetsreaksjon i lungene som rammer noen få prosent av berylliumeksponerte.

Bruk av beryllium er underlagt strenge sikkerhetsforskrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg