Beryllium er et lettmetall. Det er et sjeldent, giftig, allergi- og kreftfremkallende grunnstoff (se beryllium – grunnstoff). Det gir metall-legeringer høy styrke, blant annet brukt i berylliumkobber .

Beryllium har vært brukt i produksjon av lysrør, røntgenrør, i atomindustri, til våpen og i kjernekraft, da det slipper igjennom røntgenstråler og har nøytronmodifiserende egenskaper.

Kroniske helseskader har vært kjent fra 1930-årene. Beryllium kan medføre doseavhengig hudirritasjon og allergisk kontakteksem. Små splinter av berylliummetall under huden kan føre til små sår, utslett og knuteformige arrdannelser. Både metallisk beryllium og berylliumsalter kan fremkalle både akutt toksisk og kronisk allergisk lungesykdom med symptomer som irritasjonshoste og tung pust ved lette anstrengelser. Ved kronisk sykdom finnes knuteformede arr som på røntgenbilder ligner sarkoidose. Det er en noe økt risiko for lungekreft. Kronisk berylliumsykdom (berylliose) er i hovedsak en celleformidlet (lymfocytter) overfølsomhetsreaksjon i lungene som rammer noen få prosent av berylliumeksponerte.

Bruk av beryllium er underlagt strenge sikkerhetsforskrifter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.