slimhinne

Undersøkelse av munnhulen
En slimhinne er en fuktig hinne som kler en indre overflate av et organ, eller et «innvollsrør» som i luftveiene, spiserøret og urinveiene. I munnhulen ser man direkte inn på en slimhinne.
Av /Shutterstock.

Slimhinne er en fuktig hinne som kler en indre overflate av et organ, eller et «innvollsrør» som i luftveiene, spiserøret og urinveiene.

Faktaboks

Også kjent som
tunica/lamina mucosa slimhud

Anatomi

Slimhinnen består i prinsippet av et epitellag og et underliggende bindevevslag (lamina propria mucosae), elastiske fibre samt glatt muskulatur i varierende grad (lamina muscularis mucosae). I eller under epitelet, som kan være én- eller flerlaget, er det slimproduserende intraepiteliale eller subepiteliale kjertler som fukter og «smører» overflaten. Det løse bindevevslaget gjør slimhinnen forskyvelig i forhold til det fastere underlaget (tela submucosa).

Ofte finnes også lymfatisk vev i slimhinnen. I kroppsåpningene går slimhinnen over i det ytre, forhornede hudlaget. Bukhinnen (peritoneum) representerer en spesiell type slimhinne.

Funksjon

Generelt danner slimhinnen et beskyttende og friksjonsreduserende cellelag. Spesielt i tarmen gjør slimet det lettere for tarminnholdet å passere. I luftveiene vil støvpartikler og bakterier kunne feste seg i slimet og bli transportert ut av flimmerhår, noe som er særpreget for luftveisepitelet. Det dannes også slim som lukker mormunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev hilde erfjord

Hei!
Tårer inneholder lysozym, enzym som ødelegger celleveggen på noen bakterier. Hvilke enzymer inneholder slim i luftveiene som dreper bakterier?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for interessant spørsmål. Jeg spurte fagansvarlig for immunologi, Tor Brynjar Stuge, som svarte følgende: Slim har tre faktorer som beskytter kroppen mot infeksjoner: 1) Slim er en mekanisk barriere. 2) Slim inneholder IgA-antistoffer. Disse vil først og fremst være nøytraliserende, det vil si at de blokkerer bakterier fra å binde seg til og kolonisere epitel, de vil også hindre virus i å trenge inn i epitelceller og de vil nøytralisere giftstoffer (toksiner). IgA-antistoffer som skilles ut til slimhinnen vil imidlertid ikke kunne drepe bakterier. 3) I slim er det også noen kjeder av aminosyrer (peptider) som kan virke antimikrobielt. Disse peptidene kan smelte inn i bakteriemembranen og drepe bakteriene. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg