Undersøkelse av munnhulen
En slimhinne er en fuktig hinne som kler en indre overflate av et organ, eller et «innvollsrør» som i luftveiene, spiserøret og urinveiene. I munnhulen ser man direkte inn på en slimhinne.
Av /Shutterstock.

Slimhinne er en fuktig hinne som kler en indre overflate av et organ, eller et «innvollsrør» som i luftveiene, spiserøret og urinveiene.

Faktaboks

Også kjent som
tunica/lamina mucosa slimhud

Anatomi

Slimhinnen består i prinsippet av et epitellag og et underliggende bindevevslag (lamina propria mucosae), elastiske fibre samt glatt muskulatur i varierende grad (lamina muscularis mucosae). I eller under epitelet, som kan være én- eller flerlaget, er det slimproduserende intraepiteliale eller subepiteliale kjertler som fukter og «smører» overflaten. Det løse bindevevslaget gjør slimhinnen forskyvelig i forhold til det fastere underlaget (tela submucosa).

Ofte finnes også lymfatisk vev i slimhinnen. I kroppsåpningene går slimhinnen over i det ytre, forhornede hudlaget. Bukhinnen (peritoneum) representerer en spesiell type slimhinne.

Funksjon

Generelt danner slimhinnen et beskyttende og friksjonsreduserende cellelag. Spesielt i tarmen gjør slimet det lettere for tarminnholdet å passere. I luftveiene vil støvpartikler og bakterier kunne feste seg i slimet og bli transportert ut av flimmerhår, noe som er særpreget for luftveisepitelet. Det dannes også slim som lukker mormunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev hilde erfjord

Hei!
Tårer inneholder lysozym, enzym som ødelegger celleveggen på noen bakterier. Hvilke enzymer inneholder slim i luftveiene som dreper bakterier?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for interessant spørsmål. Jeg spurte fagansvarlig for immunologi, Tor Brynjar Stuge, som svarte følgende: Slim har tre faktorer som beskytter kroppen mot infeksjoner: 1) Slim er en mekanisk barriere. 2) Slim inneholder IgA-antistoffer. Disse vil først og fremst være nøytraliserende, det vil si at de blokkerer bakterier fra å binde seg til og kolonisere epitel, de vil også hindre virus i å trenge inn i epitelceller og de vil nøytralisere giftstoffer (toksiner). IgA-antistoffer som skilles ut til slimhinnen vil imidlertid ikke kunne drepe bakterier. 3) I slim er det også noen kjeder av aminosyrer (peptider) som kan virke antimikrobielt. Disse peptidene kan smelte inn i bakteriemembranen og drepe bakteriene. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg