Biomekanikk er læren om de mekaniske prinsippene som virker på biologiske systemer, basert på Isaac Newtons fysiske lover. Biomekanikk omfatter de mekaniske kreftene som er spesielt knyttet til muskel-skjelettsystemet. Den studerer kreftene som virker på legemer i ro (statikk), og hvilke krefter som virker på legemer i bevegelse (dynamikk).

Eksempelvis kan biomekanikken anvendes til å beregne muskelkraftens størrelse og retning når to eller flere forskjellige muskler virker på en kroppsdel, eller hvor stor kraft overarmens bicepsmuskel må frembringe for at vi skal kunne holde en viss vekt i hånden, med albueleddet i rett vinkel. Likevekt og moment er her viktige begreper.

Forståelse av biomekaniske prinsipper er særlig viktig ved konstruksjon og utarbeidelse av proteser, og ved individuell rådgivning av pasientene under opptrening av skader på bevegelsesapparatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg