biceps

Artikkelstart

Biceps betyr «med to hoder» og brukes om tohodete muskler. Vi har to muskler som heter biceps:

Faktaboks

Uttale
bˈiceps
Etymologi
av latin bi-, ‘dobbelt’, og caput, ‘hode’

Begge disse musklene betegnes også som to-leddete, siden de virker på to ledd.

Overarmens biceps

Overarmens bicepsmuskel består av et langt hode (caput longum) og et kort hode (caput breve). Begge ligger direkte på/foran overarmsmuskelen (musculus brachialis). Det lange hodet springer proksimalt ut fra en knudrete flate på oversiden av skulderleddpannen (tuberculum supraglenoidale scapulae), mens det korte hodet springer ut fra skulderbladets ravnenebb (processus coracoideus). Senen til det lange bicepshodet legger seg over humerushodet i en egen seneskjede. Distalt går de to hodene sammen over i en endesene med en aponevrose som fester seg på spolebeinet (tuberositas radii).

I skulderleddet kan det korte hodet svakt bidra til en anteversjon av armen; samlet vil begge hodene til bicepsmuskelen gi fleksjon og supinasjon i albueleddet. Siden den ligger direkte på overarmsmuskelen, vil «størrelsen» på biceps i like stor grad skyldes den underliggende musculus brachialis (som jo også deltar ved isometrisk kontraksjon). Alle de tre overarmsmusklene på fremsiden innerveres av nervus musculocutaneus.

Lårets biceps

Lårets bicepsmuskel (biceps femoris) ligger på baksiden og utsiden av låret. Det lange hodet (caput longum) kommer fra bekkenets sitteknute (tuber ischiadicum) og er øverst dekket av den store setemuskelen (musculus gluteus maximus). Det korte hodet (caput breve) springer ut fra den knudrete baksiden av lårbeinet (linea aspera). Begge hodene forener seg distalt i en kraftig, lateral sene som lett kan palperes under huden, og som fester seg på leggbeinets hode (caput fibulae).

Muskelens lange hode kan bidra til å strekke og addusere beinet i hofteleddet; begge hodene kan bøye og utoverrotere kneleddet. Det lange hodet innerveres av nervus tibialis; det korte hodet av nervus fibularis communis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg