Blodutstryk
Blodutstryk er resultatet av at en dråpe blod strykes tynt utover en glassflate. For å lage et blodutstryk legger man en dråpe blod på et objektglass (1) og drar en annen glassflate mot bloddråpen. Når den andre glassflaten så vidt treffer bloddråpen, skyves glassflaten vekk fra bloddråpen (2). Bloddråpen vil dras ut over objektglasset (3). Det ferdige preparatet (4) kan fikseres og farges før det undersøkes med mikroskop.

Et blodutstryk er resultatet av at en dråpe blod strykes tynt utover en glassflate, fikseres i metanol og farges. Ved hjelp av blodutstryk kan de forskjellige typene av blodceller studeres i gjennomfallende lys i et mikroskop og den innbyrdes prosentmessige fordeling bestemmes. Til tross for innføring av automatiske celletellere er fortsatt studier av blodutstryk et uunnværlig hjelpemiddel i utredning av blod- og infeksjonssykdommer.

Teknikken brukes også i diagnostikk av blant annet mononukleose, malaria og afrikansk sovesyke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg