Bombekalorimetri er den enerådende metoden for å måle bruttoenergiinnholdet (også kalt brennverdien) av matvarer. Energien måles som varme når næringsstoffene og andre brennbare stoffer i maten forbrenner. For å gjøre denne målingen bruker man et apparat kalt bombekalorimeter.

Prøven man ønsker å undersøke forbrennes i en kraftig oksygenfylt sylinder, kalt en bombe, som er senket i vann. Prøvens energiinnhold beregnes ved å måle temperaturstigningen i det omgivende vannet. Matens innhold av tilgjengelig energi (omsettelig energi eller nettoenergi), måles ved bruk av denne metoden.

Differansen mellom bruttoenergi i maten som inntas og bruttoenergi i avføring og urin gir grunnlag for å beregne mengden energi som har kommet til nytte i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg