bombekalorimetri

Artikkelstart

Bombekalorimetri er den enerådende metoden for å måle bruttoenergiinnholdet (også kalt brennverdien) av matvarer. Energien måles som varme når næringsstoffene og andre brennbare stoffer i maten forbrenner. For å gjøre denne målingen bruker man et apparat kalt bombekalorimeter.

Prøven man ønsker å undersøke forbrennes i en kraftig oksygenfylt sylinder, kalt en bombe, som er senket i vann. Prøvens energiinnhold beregnes ved å måle temperaturstigningen i det omgivende vannet. Matens innhold av tilgjengelig energi (omsettelig energi eller nettoenergi), måles ved bruk av denne metoden.

Differansen mellom bruttoenergi i maten som inntas og bruttoenergi i avføring og urin gir grunnlag for å beregne mengden energi som har kommet til nytte i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg