energi i matvarer

Matens energiinnhold er avhengig av innholdet av de energigivende næringsstoffene fettprotein og karbohydrater.
Frokostblanding av /Shutterstock. Gjengitt med tillatelse

Alle levende celler og organismer er avhengig av tilført energi for å kunne vokse og utføre arbeid. Mennesket tilføres energi fra næringsstoffene i mat og drikke.

I cellene brytes de organiske stoffene ned til karbondioksid og vann samtidig som energien frigjøres. Nedbrytningen kalles gjerne forbrenning, og det må være oksygen til stede. Den frigjorte energien overføres til blant annet varme for å opprettholde kroppstemperaturen, elektrisk energi til hjernen og nervesystemet, bevegelsesenergi ved fysisk arbeid (muskelarbeid) og til ny kjemisk energi ved oppbygging av organiske stoffer i kroppen (fettvev).

Sluttproduktet av energiomsetningen i kroppen er i hovedsak varme, og den varmemengden som utvikles i kroppen og avgis til omgivelsen er et mål på energiomsetningen.

Energiinnhold

Matens energiinnhold er avhengig av innholdet av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. I tillegg bidrar forbrenning av alkohol med energi.

Den utnyttbare (også kalt omsettelige) energien fra næringsstoffene beregnes til å være henholdsvis 17 kJ (4 kcal) per gram for protein og de fordøyelige karbohydratene stivelse og sukker, mens 1 g fett gir 38 kJ (9 kcal). 1 g alkohol gir 29 kJ (7 kcal).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg