Næringsstoffer er kjemiske forbindelser eller grunnstoffer som opptas av kroppen og som tilfører energi, bidrar til å opprettholde liv eller er byggesteiner for vekst.

Det er vanlig å skille mellom energigivende næringsstoffer og ikke-energigivende næringsstoffer. Energigivende næringsstoffer er fettproteiner og karbohydrater. De karbohydratene som er viktige energikilder for mennesker er sukker og stivelse.   

Vitaminer, mineraler og sporstoffer er ikke-energigivende næringsstoffer. De har viktige funksjoner i kroppen, enten som byggesteiner eller fordi de bidrar til prosesser i kroppen som er viktige for å opprettholde livet.

Ved siden av de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene kommer vann og oksygen, som er kroppens aller viktigste næringsstoffer. 

Næringsstoffer som er nødvendige (livsviktige) kalles essensielle. Essensielle næringsstoffer omfatter både fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer, mineraler, sporstoffer og oksygen og vann.  

Næringsstoffer må tilføres utenfra fordi kroppen ikke kan produsere dem. I noen tilfeller kan næringsstoffene produseres i kroppen, men i for små mengder til å dekke behovet. 

Mennesker får hovedsakelig tilført næringsstoffer gjennom mat og drikke. Kostholdet bør settes sammen slik at man får god balanse mellom de energigivende næringsstoffene og tilstrekkelig tilførsel av essensielle næringsstoffer.

Under fordøyelsen brytes de energigivende næringsstoffene ned til de enklere forbindelsene fettsyreraminosyrer og monosakkarider. Disse oksideres av cellene slik at energi frigjøres, eller de inngår som byggesteiner for vekst eller til oppbygging av nødvendige biokjemiske produkter som enzymer og hormoner.

Alle organismer trenger næringsstoffer. Planter skaffer seg energi gjennom fotosyntesen og får ellers det nødvendige materialet for sine livsprosesser gjennom luften og løst i vannet, se plantenæringsstofferDyr trenger imidlertid tilførsel av organiske næringsstoffer som skaffes gjennom å spise andre organismer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2016 skrev chuki khangsar

excuse moi, en liten typo i andre avsnitt, du glemte en "r" i ordet dyreorganismer...sorry jeg er en grammar nazi uten folkeskikk som heller ikke har noe bedre å gjøre... ha en god dag:)

5. januar 2016 svarte Birger Svihus

Takk for at du følger med Chuki. Feilen er nå rettet.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.