Næringsstoffer, alle kjemiske forbindelser eller grunnstoffer som opptas av organismen for å tilføre energi, bidra til opprettholdelsen av liv eller være byggesteiner for vekst.

Planter skaffer seg energi gjennom fotosyntesen og får ellers det nødvendige materialet for sine livsprosesser gjennom luften og løst i vannet, se plantenæringsstoffer. Dyreorganismer trenger imidlertid tilførsel av organiske næringsstoffer som skaffes gjennom å spise andre organismer.

Vann og oksygen er kroppens viktigste næringsstoffer. Næringsstoffer må tilføres utenfra fordi kroppen ikke kan produsere dem. I noen tilfeller kan næringsstoffene produseres i kroppen, men i for små mengder til å dekke behovet.  Næringsstoffer som er essensielle fordi de er kilde til energi er karbohydratene sukker og stivelse, fett og protein. Vitaminer og sporstoffer er essensielle fordi de har viktige funksjoner i kroppen, enten som byggesteiner eller fordi de inngår i reaksjonsstoffer som er viktige for å opprettholde livet.

Mennesker får hovedsakelig tilført næringsstoffer gjennom mat og drikke. Under fordøyelsen brytes de energigivende næringsstoffene ned til de enklere forbindelsene fettsyrer, aminosyrer og monosakkarider. Disse oksideres av cellene slik at energi frigjøres, eller de inngår som byggesteiner for vekst eller til oppbygging av nødvendige biokjemiske produkter som enzymer og hormoner.

Maten bør settes sammen slik at man får god balanse mellom de energigivende næringsstoffene og tilstrekkelig tilførsel av essensielle næringsstoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2016 skrev chuki khangsar

excuse moi, en liten typo i andre avsnitt, du glemte en "r" i ordet dyreorganismer...sorry jeg er en grammar nazi uten folkeskikk som heller ikke har noe bedre å gjøre... ha en god dag:)

5. januar 2016 svarte Birger Svihus

Takk for at du følger med Chuki. Feilen er nå rettet.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.