Næringsstoffer er kjemiske forbindelser eller grunnstoffer som opptas av kroppen og som tilfører energi, bidrar til å opprettholde liv eller er byggesteiner for vekst.

Det er vanlig å skille mellom energigivende næringsstoffer og ikke-energigivende næringsstoffer. Energigivende næringsstoffer er fettproteiner og karbohydrater. De karbohydratene som er viktige energikilder for mennesker er sukker og stivelse.   

Vitaminer, mineraler og sporstoffer er ikke-energigivende næringsstoffer. De har viktige funksjoner i kroppen, enten som byggesteiner eller fordi de bidrar til prosesser i kroppen som er viktige for å opprettholde livet.

Ved siden av de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene kommer vann og oksygen, som er kroppens aller viktigste næringsstoffer. 

Næringsstoffer som er nødvendige (livsviktige) kalles essensielle. Essensielle næringsstoffer omfatter både fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer, mineraler, sporstoffer og oksygen og vann.  

Næringsstoffer må tilføres utenfra fordi kroppen ikke kan produsere dem. I noen tilfeller kan næringsstoffene produseres i kroppen, men i for små mengder til å dekke behovet. 

Mennesker får hovedsakelig tilført næringsstoffer gjennom mat og drikke. Kostholdet bør settes sammen slik at man får god balanse mellom de energigivende næringsstoffene og tilstrekkelig tilførsel av essensielle næringsstoffer.

Under fordøyelsen brytes de energigivende næringsstoffene ned til de enklere forbindelsene fettsyreraminosyrer og monosakkarider. Disse oksideres av cellene slik at energi frigjøres, eller de inngår som byggesteiner for vekst eller til oppbygging av nødvendige biokjemiske produkter som enzymer og hormoner.

Alle organismer trenger næringsstoffer. Planter skaffer seg energi gjennom fotosyntesen og får ellers det nødvendige materialet for sine livsprosesser gjennom luften og løst i vannet, se plantenæringsstofferDyr trenger imidlertid tilførsel av organiske næringsstoffer som skaffes gjennom å spise andre organismer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2016 skrev chuki khangsar

excuse moi, en liten typo i andre avsnitt, du glemte en "r" i ordet dyreorganismer...sorry jeg er en grammar nazi uten folkeskikk som heller ikke har noe bedre å gjøre... ha en god dag:)

5. januar 2016 svarte Birger Svihus

Takk for at du følger med Chuki. Feilen er nå rettet.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

7. desember 2017 skrev Eva Svarverud

Jeg skriver en bok sammen med en tannlege om kost og helse, miljø og sykdom. Er ernæringsterapeut av utdannelse, ferdig i København 2006 har siden undersøkt alt jeg har kommet over for å finne mitt eget ståsted. Jeg lurer på om du har dokumentasjon for følgende som jeg finner i din artikkel: " De karbohydratene som er viktige energikilder for mennesker er sukker og stivelse. " Vh Eva Svarverud

8. desember 2017 svarte Birger Svihus

Hei Eva,

Takk for ditt viktige spørsmål. Siden det kun er sukker (definert som fordøyelige mono- og disakkarider) og stivelse vi kan bryte ned til enkle sukker (dvs. glukose, fruktose og galaktose) med våre egne enzymer, vil disse være de karbohydratene som bidrar med det aller meste av energien vi få i oss fra karbohydrater. Ved hjelp av vår tykktarmsmikroflora vil vi riktignok til en viss grad få energi fra nedbrytning av andre karbohydrater til de flyktige fettsyrene eddiksyre, propionsyre og smørsyre, men energibidraget herfra er lite sammenlignet med det fra sukker og stivelse. Oversikt over de ulike energigivende næringsstoffenes bidrag til energi i det norske kostholdet kan finnes i den årlige kostholdsrapporten fra Helsedirektoratet.

Lykke til med bokprosjektet!

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

15. desember 2017 skrev Eva Svarverud

Hei og takk for svar. Jeg har antagelig formulert mitt spørsmål galt for jeg synes ikke jeg har fått svar på det jeg spør om:

Har du noe dokumentasjon på det du skriver? Det betyr forskningsrapporter som viser hvilket miljø forskningen er gjort i, hvem betaler for den og resultater av den - gjerne studier som er gjentatt minst 2 ganger i andre miljøer.

Vh Eva Svarverud

15. desember 2017 svarte Birger Svihus

Hei igjen Eva,

I svaret på spørsmålet om dokumentasjon på at stivelse og sukker er de karbohydratene som er viktige kilder til energi er det nok ikke relevant å henvise til forskning eller forskningsartikler. Kunnskapen om hvilke karbohydrater som kan brytes ned i fordøyelseskanalen og gi energi ved forbrenning i kroppen er forankret i den samlede akkumulerte kunnskapen om kjemi og fysiologi gjennom over 100 år, og er grunnleggende naturvitenskapelig kunnskap som er så velkjent og universelt akseptert at henvisning til vitenskapelig dokumentasjon ikke lenger er relevant. Lærebøker i grunnleggende ernæring vil kunne gi en god innføring i disse viktige temaene.

Med vennlig hilsen

Birger Svihus

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.