Celleprøve er en mikroskopisk undersøkelse av celler fra slimhinnen i livmorhalsen for å påvise begynnende utvikling av livmorhalskreft.
Prøven går ut på at celler fra livmorhalsen hentes ut med en spesiell børste som skylles ut i et beger med væske og sendes til laboratoriet for undersøkelse. En trespatel og en vattpinne kan også brukes til å hente ut celler. Pinnen med cellene strykes ut på et objektglass. Cellene undersøkes i mikroskop på et patologisk-anatomisk laboratorium. Prøven brukes for å oppdage forstadier til livmorhalskreft. Prøven tas uten bedøvelse og er uten ubehag for kvinnen.
I Norge, i likhet med mange andre land, er det innført et screeningprogram der kvinner mellom 25 og 70 år blir innbudt til å ta prøven hvert tredje år. Programmet administreres av Kreftregisteret. Hyppigere undersøkelser av kvinner uten symptomer er unødvendig.
Prøven kalles også Papanicolaou-test eller Pap-smear på engelsk. Den har fått sitt navn etter gresk-amerikaneren George Papanicolaou (1883–1962), som innførte prøven i 1928.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.