Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

celleprøve

Celleprøven tas fra mormunnen, nå oftest ved å rotere med en plastbørste i og rundt mormunnen. Plastbørsten skylles av i en beger med væske som sendes til laboratoriet for undersøkelse.
/Shutterstock.

Celleprøve er en mikroskopisk undersøkelse av celler fra slimhinnen i livmorhalsen for å påvise begynnende utvikling av livmorhalskreft.

Faktaboks

Uttale
cervixcytologˈi
Etymologi

engelsk Pap smear

Også kjent som
cervixcytologi, livmorhalskreftprøve

Prøven går ut på at celler fra livmorhalsen hentes ut med en spesiell børste som skylles ut i et beger med væske og sendes til laboratoriet for undersøkelse. En trespatel og en vattpinne kan også brukes til å hente ut celler. Pinnen med cellene strykes ut på et objektglass. Cellene undersøkes i mikroskop på et patologisk-anatomisk laboratorium. Prøven brukes for å oppdage forstadier til livmorhalskreft. Prøven tas uten bedøvelse og er uten ubehag for kvinnen.

I Norge, i likhet med mange andre land, er det innført et screeningprogram der kvinner mellom 25 og 70 år blir innbudt til å ta prøven hvert tredje år. Programmet administreres av Kreftregisteret. Hyppigere undersøkelser av kvinner uten symptomer er unødvendig.

Prøven kalles også Papanicolaou-test eller Pap-smear på engelsk. Den har fått sitt navn etter gresk-amerikaneren George Papanicolaou (1883–1962), som innførte prøven i 1928.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg