Kreftregisteret, institutt som samler data og fører den nasjonale statistikken over kreftforekomsten. Registeret mottar data fra alle sykehus som behandler kreftpasienter, og bearbeider disse til statistisk bruk.

Instituttet har omfattende forskningsoppgaver for å finne årsaker til kreft og beskrive utviklingstendenser i forekomst av kreft. En rekke spesialregistre (også kalt kvalitetsregistre eller sykdomsregistre) er opprettet under Kreftregisterforskriften, blant annet for kreft i eggstokkene og prostatakreft. Spesialregistrene inneholder flere kliniske opplysninger enn de som inngår i hoveddatabasen og drives oftest som et samarbeid mellom kliniske forskere og Kreftregisteret.

De nasjonale masseundersøkelsene av brystkreft (mammografiprogrammet) og kreft i livmorhalsen drives av Kreftregisteret. Kreftregisteret var også involvert i utprøving av vaksinen mot livmorhalskreft som ble godkjent i Norge i 2006.

Kreftregisteret ble opprettet i 1952 og lå under Sosial- og helsedepartementet inntil omorganiseringen av den statlige helseforvaltningen i 2002, da registeret ble lagt til det regionale helseforetaket Helse Sør. Kreftregisteret er hjemlet i helseregisterloven av 2002 som et sentralt personidentifiserbart helseregister uten samtykke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.