Bilde av en kvinnes høyre lår, sett bakfra. Det er tydelig at huden ikke er helt jevn og glatt.
Cellulitter er hudforandringer hvor hudens overflate er ujevn. Det er vanligst på lår, baken og magen.
Cellulitter (hudforandring)
Av /Shutterstock.

Cellulitter er en forandring i huden som gjør at hudens overflate fremstår som ujevn og bulkete. Forandringene har bare kosmetisk betydning, ikke medisinsk.

Faktaboks

Også kjent som

vaffellår

Cellulitter må ikke forveksles med hudinfeksjonen cellulitt.

Forekomst

Cellulitter er en svært vanlig tilstand. De er vanligere hos kvinner enn menn, og vanligere hos overvektige en normalvektige.

Årsak

Underhuden består av fett og bindevev som binder overhuden fast til underliggende vev. Hvis dragene av bindevev blir for lite elastisk eller for korte i forhold til fettansamlingene i underhuden, vil hudens overflate bli dratt inn. Da blir det en liten fordypning i hudens overflate.

Funn

Cellulitter sees hyppigst på lår, baken og magen. Utover ujevnhetene er huden ikke påvirket.

Behandling

Tilstanden har utelukkende kosmetisk betydning og trenger derfor ingen behandling. Mange ønsker en glatt og jevn hud og etterspør behandling for denne tilstanden. Mange kosmetologer tilbyr behandling for cellulitter, blant annet med lasere. Det er vanskelig å oppnå vesentlige endringer av denne tilstanden.

Cellulitt brukes også som en medisinsk betegnelse på en alvorlig infeksjon i dypere lag av huden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg