Cellulitt
Dette er en bakteriell betennelse i dypere lag av huden. Huden er rød, varm og ømfintlig.
Cellulitt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Cellulitt er en bakterieinfeksjon i dypere del av lærhuden (dermis) og fettvevet i underhuden.

Faktaboks

Uttale
sellulˈitt
Etymologi
av latin cellula, 'liten celle' og gresk -itis, 'betennelse'

Cellulitt må ikke forveksles med hudforandringen cellulitter som også kalles 'vaffellår'.

Årsak

Cellulitt skyldes at sykdomsfremkallende bakterier får tilgang til og vekstgrunnlag i dypere del av lærhuden og i øvre del av underhuden. Dette kan skje ved svikt i hudbarrieren, som ved akutte skader eller kroniske sår, som leggsår eller liggesår.

Disponerende faktorer kan være underliggende sykdommer eller bruk av medikamenter som fører til nedsatt immunforsvar.

Bakteriene som forårsaker cellulitt er oftest streptokokker og stafylokokker, men også andre bakterier kan være involvert.

Funn og symptomer

Cellulitt forekommer hos barn oftest i hode-halsområdet, mens hos voksne er det hyppigst på armer og bein. Det angrepne hudområdet vil være varmt og hovent. Ved lys hudfarge blir huden også rød. Avgrensningen mot frisk hud kan uskarp og vanligvis ikke følbar. Dette er i motsetning til hudinfeksjonen rosen (erysipelas) som har en skarp avgrensning mellom rammet og frisk hud.

Lymfeknuter i nærheten av det cellulitt-rammede området kan være forstørret og ømme. Hudområdet er vanligvis ømt. Pasienten vil ofte føle seg syk og ha feber.

Diagnose

Diagnosen stilles i hovedsak på det klinisk bildet.

Behandling

Cellulitt behandles med antibiotika. I alvorlige tilfeller og ved lokalisasjon i hode-halsområdet kan sykehusinnleggelse og intravenøs antibiotikabehandling være nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg