Choriongonadotropi, hCG, er et hormon som dannes av embryo like etter befruktningen og senere i trofoblastene i morkaken. Det kan påvises i en gravid kvinnes urin ca. én uke etter befruktning.

Choriongonadotropin stimulerer det gule legemet, corpus luteum, i ovariet slik at progesteronproduksjonen, som startet etter eggløsningen, ikke opphører. Dette er en forutsetning for at det befruktede egget kan feste seg i livmoren og ikke utstøtes ved en menstruasjonsblødning som normalt følger etter et brått fall i progesteronnivået.

Choriongonadotropin kan også produseres av teratomer (som regel i form av testikkel- eller ovarietumor) eller choriokarsinomer, og brukes i denne sammenhengen som tumormarkør.

Injeksjon av choriongonadotropin kan brukes medikamentelt med samme virkning som LH (luteiniserende hormon) for å indusere eggløsning ved in vitro fertilisering og for å starte pubertet og dannelsen av spermier hos menn. Medikamentet kan misbrukes i idretten som dopingmiddel for å øke produksjonen av testosteron.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.