choriongonadotropin

Choriongonadotropi, hCG, er et hormon som dannes av embryo like etter befruktningen og senere i trofoblastene i morkaken. Det kan påvises i en gravid kvinnes urin cirka én uke etter befruktning.

Faktaboks

uttale:
choriongonadotropˈin
også kjent som:
hCG, humant choriongonadotropin

Choriongonadotropin stimulerer det gule legemet, corpus luteum, i ovariet slik at progesteronproduksjonen, som startet etter eggløsningen, ikke opphører. Dette er en forutsetning for at det befruktede egget kan feste seg i livmoren og ikke utstøtes ved en menstruasjonsblødning som normalt følger etter et brått fall i progesteronnivået.

Choriongonadotropin kan også produseres av teratomer (som regel i form av testikkel- eller ovarietumor) eller choriokarsinomer, og brukes i denne sammenhengen som tumormarkør.

Injeksjon av choriongonadotropin kan brukes medikamentelt med samme virkning som LH (luteiniserende hormon) for å indusere eggløsning ved in vitro fertilisering og for å starte pubertet og dannelsen av spermier hos menn. Medikamentet kan misbrukes i idretten som dopingmiddel for å øke produksjonen av testosteron.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg