hCG, humant choriongonadotropin, er et hormon som først og fremst dannes ved graviditet, av embryo like etter befruktningen og senere i trofoblastene i morkaken. Det kan påvises i blodet hos gravide kvinner fra omkring ti dager etter befruktningen og det er dette hormonet graviditetstester baserer seg på.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for humant choriongonadotropin

Produksjon

Produksjonen av hCG starter like etter det befruktede eggets implantasjon i livmorveggen (nidasjon).

Hormonet stimulerer det gule legemet, corpus luteum, i ovariet slik at progesteronproduksjonen, som startet etter eggløsningen, ikke opphører. Dette er en forutsetning for at det befruktede egget kan feste seg i livmoren og ikke utstøtes ved en menstruasjonsblødning.

Det kan være store variasjoner mellom absolutte hCG-nivåer i svangerskapet hos ulike kvinner, men variasjonene gjennom svangerskapet følger den samme kurven i normale svangerskap: Produksjonen av hCG stiger gjennom første del av svangerskapet, mot et maksimalnivå rundt uke åtte til ti, faller så noe gjennom de neste ti ukene og holder seg nokså stabil fra uke 20 og frem til fødsel.

Bruk av hCG-måling

Måling av hCG brukes først og fremst til diagnostikk av tidlig graviditet. Nivå både i blod og urin kan brukes til dette.

HCG-nivået kan også brukes til å overvåke om svangerskapet utvikler seg som normalt, ved mistanke om ekstrauterin graviditet og ved oppfølging av placentarester etter fødsel eller abort.

Andre årsaker til øket hCG

HCG eller hCG-liknende stoffer kan produseres av endokrint aktive (hormonproduserende) svulster så som dysgerminom, teratom og seminom eller choriokarsinomer, og brukes i denne sammenheng som tumormarkør.

Etter menopausen øker produksjonen av hCG i hypofysen og hCG hos kvinner etter overgangsalder kan være opp mot det dobbelte av øvre normalverdi.

Medikamentell bruk av hCG

Injeksjon av hCG kan brukes medikamentelt med samme virkning som LH (luteiniserende hormon) for å indusere eggløsning ved in vitro fertilisering og for å starte pubertet og dannelsen av spermier hos menn. Medikamentet kan misbrukes i idretten som dopingmiddel for å øke produksjonen av testosteron.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg