Hormoner.

Hormoner. De viktigste hormonkjertlene i kroppen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hormonsystem består av hormonproduserende kjertler. Hormonene som produseres skilles direkte ut i blodbanen for å virke på andre organer og den innbyrdes reguleringen som finnes mellom hormonene.

Faktaboks

Etymologi
av gresk endon, ‘inne i’, og krinein, ‘skille ut’
Også kjent som

endokrine system

For eksempel styres produksjonen av tyroksin i skjoldbruskkjertelen av de overordnede hormonene TSH og TRH fra henholdsvis hypofyse og hypothalamus. Hvis det produseres for mye tyroksin, kobles under normale omstendigheter frigjøringen av TSH og TRH ut, tyroksinproduksjonen reduseres og normal likevekt gjenoppstår. For de fleste hormoner kjenner man tilsvarende reguleringsmekanismer. I tillegg påvirker de ulike hormonsystemene hverandre.

Både sykdom i en endokrin kjertel, sykdom i andre organer og ulike former for fysisk og psykisk stress kan føre til målbare forandringer. For eksempel vil vedvarende svært hard fysisk aktivitet uten særlig hvile, selv hos friske unge menn, kunne føre til at produksjonen av testosteron nesten opphører, at stoffskiftet innstilles på et «spareblussnivå», og at det produseres en økt mengde kortisol i binyrene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg