Clumsy child-syndrom er en spesifikk utviklingsforstyrrelse i motoriske ferdigheter, motorisk klossethet, utviklingsmessig dyspraksi.

For å sette det som diagnose ifølge diagnosemanualen ICD-10, skal svikten i utviklingen av motorisk koordinasjon være så stor at det forårsaker problemer i hverdagen og den skal ikke kunne forklares av generell psykisk utviklingshemning eller av en spesifikk nevrologisk lidelse. I ICD-11 brukes begrepet «Developmental motor coordination disorder» (utviklingsforstyrrelse av motorisk koordinasjon), kjennetegnet av signifikant forsinkelse av grov- og finmotorisk utvikling og nedsatt evne til koordinert bruk av motoriske ferdigheter, som viser seg som klønete, langsomme og unøyaktige motoriske prestasjoner.

De få studiene som har undersøkt det videre forløpet finner at cirka 50 til 70 prosent av barn som hadde fått diagnosen fortsatt hadde motoriske problemer av varierende grad også i ungdomstiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg