Utviklingsforstyrrelse er en fellesbetegnelse for tilstander som medfører at et barns utvikling forsinkes eller hemmes. ICD-10 beskriver følgende fellestrekk:

  1. Alltid debut i barndommen.
  2. Mangelfull eller forsinket utvikling av funksjoner knyttet til den biologiske modningen av sentralnervesystemet.
  3. Jevnt forløp uten remisjoner (varig bedring) eller tilbakefall.

Det skilles mellom spesifikke og gjennomgripende utviklingsforstyrrelser.

Gjennomgripende utviklingsforstyrrelser

Begrepet gjennomgripende utviklingsforstyrrelser er synonymt med autismespekterforstyrrelser og beskriver ulike tilstander med utviklingsforstyrrelse i nervesystemet, kjennetegnet av vedvarende vansker med å starte eller opprettholde gjensidig sosialt samspill og kommunikasjon, kombinert med begrensete interesseområder og ofte repeterende og ufleksible atferdsmønster.

Spesifikke utviklingsforstyrrelser

Med spesifikke utviklingsforstyrrelser beskrives ulike tilstander med forsinket utvikling avgrenset til områdene tale-, språk-, lese-, skrive- og regneferdigheter eller motorisk utvikling. Med unntak av det spesifiserte området, utvikler barnet seg normalt. Likevel forekommer det ofte kombinasjoner med forsinket utvikling innen ett eller flere av de andre områdene.

Flertallet tar igjen forsinkelsen, såkalt senmodning, mens et mindretall tar problemene med seg inn i voksen alder. De fleste av disse tilstandene er vanligere hos gutter enn hos jenter. Forstyrrelsene kan opptre hos barn som ellers fungerer godt og har god trivsel, men de gir økt risiko for utvikling av sekundære psykiske forstyrrelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg