Deformering
Deformering av ansiktet som straff. Her knipes nesen med en glødende tang, muligvis som straff for tyveri. lllustrasjon fra håndskriftet Les Romans de Godefroy de Boutillon. Nasjonalbiblioteket, Paris.
Deformering
Av .

Deformering er en aktiv eller passiv prosess som fører til betydelig endring — forbigående eller permanent — av en akseptert eller konvensjonell form.

Kroppsdeformering

Som mote, straff eller magi har deformering vært benyttet av mange folkeslag fra tusener av år tilbake helt opp til vår tid. Mest kjent er deformering av føttene hos jenter i Kina ved en bestemt bandasjeteknikk (fotbinding). I andre kulturer har en deformert halsen ved plassering av økende antall halsringer omkring den. Ved omsnøring av hodet på spedbarn, med eller uten hjelp av fjeler, har man laget hodedeformiteter knyttet til bestemte kulturer eller som uttrykk for et skjønnhetstegn. I mange deler av verden — også i Norge — var avskjæring av nesen brukt som straffemetode for forskjellige forbrytelser, som for eksempel tyveri. I vår tid er innsprøyting av silikonlignende stoffer i leppene eller brystene for å gjøre dem større, blitt en relativt vanlig form for deformering.

Overgangen fra deformering til mutilasjon er flytende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg