gule flekk

Gule flekk. Vannrett snitt gjennom øyet. Den gule flekk med fovea centralis (14) som er sete for det skarpeste synet, ligger på øyets synsakse (linjen gjennom hornhinnens topp-punkt og linsens midtpunkt). Et punkt som øyet fikserer, blir derfor alltid avbildet her. 1) Hornhinnen, 2) regnbuehinnen, 3) fremre øyekammer, 4) senehinnen, 5) linsen, 6) strålelegemet, 7) bakre øyekammer, 8) glasslegemet, 9) netthinnen, 10) årehinnen, 11) arterier, 12) synsnervepapillen, 13) synsnerven, 14) gule flekk med fovea centralis, 15) synsaksen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /Store norske leksikon ※.
Netthinne.

Netthinne. Lysmikroskopisk fotografi av et tverrsnitt av netthinnen i området ved den gule flekk, som kun har tappceller.

Av /NTB Scanpix ※.

Den gule flekk er en liten oval grop i netthinnen ved øyets bakre pol. Det er denne delen av netthinnen som har den største følsomheten. Når bildet av en gjenstand faller på den gule flekk, det vil si når ett bestemt punkt på en gjenstand fikseres, vil man derfor få det mest detaljrike synsinntrykket av dette punktet på gjenstanden.

Faktaboks

Også kjent som

latin macula lutea

Hos eldre mennesker kan det av og til opptre aldersforandringer i den gule flekken, makuladegenerasjon, noe som kan medføre at lesesynet går tapt.

Skarpsynet

Den gule flekk er noe oval, cirka to millimeter i horisontal diameter, og har i midten en liten fordypning, fovea centralis, som er endepunktet for øyets synsakse. Sanseepitelet består her bare av tappceller, som står særlig tett sammen. Når man ser direkte på en gjenstand, vil lysstrålene fra gjenstanden treffe midten av den gule flekk, fovea centralis, der synet er skarpest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg