maculadegenerasjon

Maculadegenerasjon er en av de vanligste årsakene til synssvekkelse hos eldre. Aldersrelatert maculadegenerasjon forekommer i en «tørr» og en «våt» form. Oftalmoskopiske bilder av øyebunnen viser normalt øye (øverst). Den tørre formen (midten) utvikler seg langsomt over flere år. Her brytes pigmentepitelet i skarpsynsområdet (fovea centralis) ned, samtidig med at det dannes fortykkede partier (druser). Den våte formen (nederst) har et raskere og mer alvorlig forløp, der det i tillegg vokser inn nye og lekkende blodkar under netthinnen. Disse fører til væskeansamlinger, blødninger og arrdannelser.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Amslers test

Ved makuladegenerasjon kan rette linjer bli fordreide (metamorfopsi).

Makuladegenerasjon er aldersforandringer i netthinnen og en forfallstilstand i netthinnens skarpsynsområde.

Faktaboks

Uttale

m'akula

Etymologi

av macula lutea, 'den gule flekk', det vil si skarpsynsområdet; og degenerasjon, 'forfall'

Også kjent som
tidligere kalt forkalkning av netthinnen

Makuladegenerasjon er den hyppigste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker. Når den rammer eldre, kalles tilstanden aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Omtrent 15 prosent av befolkningen som er eldre enn 85 år, er rammet i større eller mindre grad.

Det finnes også svært sjeldne former for makuladegenerasjon som kan sees hos yngre personer.

Årsaker

Årsaken til makuladegenerasjon er ukjent. Imidlertid kan man se at én eller flere av følgende forandringer oppstår i den sentrale delen av netthinnen omkring den gule flekken (macula lutea):

  • opphopning av materiale under pigmentepitelet (druser)
  • nedbrytning av pigmentepitelet i netthinnen
  • innvekst av nye blodårer under netthinnen

Makuladegenerasjon deles inn i tørr og våt type. Ved våt makuladegenerasjon er det innvekst av nye blodårer på netthinnen. Disse nye blodårene lekker, noe som fører til væskeansamling og eventuelt blødninger under netthinnen. Hos noen sees et sluttstadium med store arr i den sentrale delen av netthinnen.

Tørr makuladegenerasjon utgjør omtrent ni av ti tilfeller med makuladegenerasjon, mens våt makuladegenerasjon står for én av ti tilfeller. Våt makuladegenerasjon er mer alvorlig.

Symptomer og tegn

Noe av det første pasienten merker, er at rette linjer blir buklete og ujevne. Pasientene kan for eksempel se det på vindusrammer eller stakittgjerder. Etter hvert blir synet gradvis dårligere fordi sansecellene (stavene og tappene) blir ødelagt.

Tilstanden rammer som regel begge øynene, selv om de ikke blir like sterkt rammet. Synet kan holde seg godt i mange år etter at det ene øyet er blitt svaksynt.

Det er aldri mulig på forhånd å si hvor raskt sykdommen vil utvikle seg. Ofte kan tilstanden holde seg uforandret i årevis. Forandringene forblir rundt den sentrale delen av netthinnen uansett type makuladegenerasjon, mens resten av netthinnen er frisk. Tilstanden fører derfor aldri til total blindhet. Man bevarer gangsynet, men det kan bli vanskelig å lese.

Behandling

Det finnes ikke noen effektiv behandling av tørr makuladegenerasjon. Et generelt sunt kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fisk og nøtter kan bremse utviklingen. Røyking forverrer tilstanden. Det finnes kombinasjonspreparater (antioksidanter og vitaminer) som kan redusere risikoen noe for alvorlig forverring av noen former for tørr makuladegenerasjon.

Våt makuladegenerasjon kan behandles med injeksjoner i øyet med legemidler som hemmer nydannelsen av blodårer, såkalte VEGF-hemmere. Tidligere behandling med fotodynamisk terapi kunne som regel i beste fall bremse forverringen av tilstanden, mens injeksjoner med VEGF-hemmere bedrer tilstanden. Fotodynamisk terapi brukes fortsatt i enkelte tilfeller.

Ulempen med VEGF-hemmerne er at behandlingen krever hyppige kontroller og at de hyppige injeksjonene medfører en viss risiko for komplikasjoner.

I tillegg kan mange pasienter skaffes lesesyn i lang tid med spesielle optiske hjelpemidler som luper, lupebriller, kikkertbriller og lese-TV.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg