Dikotisk lytting er en metode som benyttes i psykologiske eksperimenter for å undersøke auditiv selektiv oppmerksomhet og lateralisering av hjernefunksjoner.

Faktaboks

Uttale
dikˈotisk lytting

Metoden gjennomføres ved at personen som testes får to forskjellige lydstimuli i hvert øre via hodetelefoner. Ofte benyttes tale som stimuli under dikotisk lytting, der en typisk oppgave er å forsøke å rette oppmerksomheten mot lyden som gis i et av ørene samtidig som man ignorer lyden i det andre øret. Etter presentasjonen av lyd eller tale, kan det måles hva forsøkspersonen subjektivt oppfattet av lydene eller innholdet. Denne metoden kan også kombineres med hjerneavbildning eller psykofysiologiske målinger for å undersøke hjerneaktivitet under oppgaven.

Metoden har vært benyttet i en rekke vitenskapelige studier, og er blant annet grunnlaget for Donald Broadbents filter-modell for oppmerksomhet. Dikotisk lytting er også mye benyttet i utforskningen av tanke- og konsentrasjonsforstyrrelser ved psykiske lidelser. Metoden er kun eksperimentell, og benyttes ikke i kliniske undersøkelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg