Diuretika er legemidler som øker urinutskillelsen. I nyrene reguleres utskillelsen av salter fra blodet. Mange kompliserte fysiologiske forhold er av betydning for denne reguleringen. De fleste diuretika øker utskillelsen av Na+ som trekker med seg vann og andre ioner, blant annet Cl.

De viktigste diuretika som nå er i bruk, kan klassifiseres i tre hovedgrupper, tiaziddiuretika, loop-diuretika og kaliumsparende diuretika. Loop-diuretika gir den største økningen av Na+-utskillelse, og brukes for å fjerne ødemer blant annet i forbindelse med hjertesvikt. Tiaziddiuretika gir en mer moderat økning av Na+-utskillelsen, og brukes blant annet i behandlingen av hypertensjon. Økt utskillelse av K+ sammen med Na+ kan være en årsak til bivirkninger. Kaliumsparende diuretika (aldosteronantagonister og amilorid) brukes derfor ofte i kombinasjon med tiaziddiuretika for å forhindre uønsket tap av K+ ved behandling over lengre tid.

Det finnes mange andre midler med diuretisk virkning. Stoffer som hemmer karboanhydrase (acetazolamid), og stoffer som virker på grunn av sin osmotiske aktivitet (mannitol), var tidligere mye brukt. I folkemedisinen finnes det en rekke urter som tillegges diuretiske egenskaper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.