Dråpesmitte er overføring av smittestoff med dråper som slynges ut i luften fra hostende eller nysende pasienter og fra pasienter som snakker.

Faktaboks

Også kjent som

dråpeinfeksjon

De minste dråpene (aerosolene) kan tørke inn så fort at de blir svevende i luften i lang tid som usynlige små partikler som inneholder smittestoff, oftest bakterier eller virus. Slik spres blant annet luftveisinfeksjoner. Ulike smittestoff har ulik evne til å overleve i slike dråper. Noen kan overleve så lenge at de kan virvles opp i aktiv form fra gulv, sengetøy og lignende.

Aerosoler

Aerosoler er blandinger av faste eller flytende partikler («suspenderte partikler») i en gass eller gassblanding, for eksempel luft. Aerosolpartikler fra miljøet varierer mye i størrelse og varierer fra rundt én nanometer (nm) til flere hundre mikrometer (µm) i diameter. Større partikler synker raskt til bakken. Partikler mindre enn 10 µm kan forbli i luften i timer til dager. Aerosoler er generelt ikke stabile og endres vanligvis over tid som en funksjon av luftfuktighet, temperatur og andre fysiske og kjemiske prosesser. Aerosoler kan inneholde bakterier og virus.

Med utåndingsluften sprer hver person en rekke gasser og også aerosolpartikler i sine umiddelbare omgivelser. Når man snakker, roper, synger, men spesielt når man hoster, nyser eller i forbindelse med pusting og pesing når man trener, slippes det ut flere partikler. Hvis patogener som sars-CoV-2-virus er i luftveiene, skapes aerosoler som kan inneholde virus. Når det gjelder sars-CoV-2-virus, er dannelsen av slike aerosoler spesielt problematisk fordi infiserte mennesker også kan skille ut virusholdige partikler uten symptomer. Koronavirus har i seg selv en diameter på 0,12-0,16 mikrometer, men skilles vanligvis ut som en del av større partikler som, avhengig av størrelsen, holder seg i luften i forskjellig lang tid og kan transporteres med luftstrømmen.

Aerosolpartikler som skilles ut, endrer størrelse og sammensetning avhengig av miljøforholdene. Partikler krymper vanligvis når de flytter fra luftveiene til romluften gjennom fordampning av vannet de inneholder. De nøyaktige prosessene som fører til dannelse og endring av slike aerosolpartikler avhenger av en lang rekke ulike faktorer og kan vanskelig forutses i enkelttilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg