Dybdesyn er evnen til å sammensmelte bilder som treffer korresponderende punkter i de to øynenes netthinne. Dette gjør at man kan observere objekters tredimensjonale form og innbyrdes plassering i rommet.

Faktaboks

Også kjent som

stereopsis

Betingelsene for et normalt dybdesyn er at begge øyne rettes mot samme sted, slik at lysstrålene fra de iakttatte objektene treffer korresponderende områder i de to øynes netthinner, samtidig som impulsene fra begge øyne som sendes videre til hjernen har samme skarphet og kvalitet.

Selv uten et perfekt samsyn (stereopsis) kan man med erfaring og trening oppnå et rimelig bra dybdesyn, selv om man bare har ett brukbart øye. Dette er grunnen til at også enøyde personer kan få førerkort for personbil, forutsatt at de har hatt tid (minst 6 måneder) til å venne seg til å være enøyd. De må også ha attest fra øyelege/optiker samt bestå ny kjørevurdering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg