Samsyn, det at man ser med begge øyne samtidig (simultan persepsjon). Når man betrakter en gjenstand, dannes det et bilde av gjenstanden på netthinnen i hvert øye, men normalt formes de to bildene til ett i synssenteret i hjernen (binokulært enkeltsyn). Dette samarbeidet mellom de to øynene utvikles i de første leveårene og fører til at ett bestemt punkt i det ene øyets netthinne oppøves til bruk sammen med ett tilhørende (korresponderende) punkt i det andre øyets netthinne. Når man retter blikket mot en gjenstand, vil det således normalt være begge øynenes sentrale netthinnedel (den gule flekk) som rettes mot gjenstanden. Den gule flekk i det ene øyets netthinne er korresponderende punkt med den gule flekk i det andre øyet.

Ved skjelinger det en svikt i dette samarbeidet, idet bildet av den gjenstanden man iakttar, ikke vil falle på korresponderende punkter i de to øynenes netthinner.

En forutsetning for utviklingen av normalt samsyn er at det kan dannes et klart bilde av den iakttatte gjenstanden på begge netthinnene, og at disse bildene har omtrent samme størrelse i begge øyne. Redusert syn på grunn av uklarhet, f.eks. i hornhinne eller linse, vil derfor kunne ødelegge samarbeidet mellom øynene. Det samme gjelder ved stor brytningsforskjell mellom øynene. Netthinnebildene fra de to øynene vil da ha så forskjellig størrelse at hjernen ikke makter å smelte de to bildene sammen til ett.

Samsynet kan undersøkes med spesielt utstyr, og man angir forskjellige grader av samsyn. Dette har særlig betydning i forbindelse med behandling av barn med skjeling. Et normalt samarbeid mellom øynene gir den beste avstandsbedømmelsen og det beste dybdesynet (stereoskopisk syn). Se også øye.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.