Samsyn, betyr at synsinntrykk fra begge øyne samtidig registreres i hjernens synssenter. Man opererer med tre grader av samsyn. Den svakeste er simultan persepsjon, som innebærer at bildet fra begge øyne ses samtidig. Hvis de to øynenes bilder smeltes sammen til en felles opplevelse, foreligger fusjon. Hvis man også opplever at det er en dybde i bildet, har man den høyeste grad av samsyn, stereoskopisk syn (stereopsis).

Når man betrakter en gjenstand, dannes det et bilde av gjenstanden på netthinnen i hvert øye, og normalt overføres de to netthinnebildene til ett bilde i hjernens synssenter (binokulært enkeltsyn). Dette samarbeidet mellom de to øynene utvikles i de første leveårene og fører til at ett bestemt punkt i det ene øyets netthinne oppøves til bruk sammen med ett tilhørende (korresponderende) punkt i det andre øyets netthinne. Når man retter blikket mot en gjenstand, vil det således normalt være begge øynenes sentrale netthinnedel (den gule flekk / macula som rettes mot gjenstanden. Den gule flekk i det ene øyets netthinne er altså korresponderende punkt med den gule flekk i det andre øyet.

Ved skjeling er det en svikt i dette samarbeidet, idet bildet av den gjenstanden man iakttar, ikke vil falle på korresponderende punkter i de to øynenes netthinner.

En forutsetning for utviklingen av normalt samsyn er at det kan dannes et klart bilde av den iakttatte gjenstanden på begge netthinnene, og at disse bildene har omtrent samme størrelse i begge øyne. Redusert syn på grunn av uklarhet, f.eks. i hornhinne eller linse, vil derfor kunne ødelegge samarbeidet mellom øynene. Det samme gjelder ved stor brytningsforskjell mellom øynene. Netthinnebildene fra de to øynene vil da ha så forskjellig størrelse at hjernen ikke makter å smelte de to bildene sammen til ett.

Samsynet kan undersøkes med spesielt utstyr, og man kan dermed bestemme graden av samsyn. Dette har særlig betydning i forbindelse med behandling av barn med skjeling. Et normalt samarbeid mellom øynene gir som ovenfor nevnt den beste avstandsbedømmelsen og det beste dybdesynet (stereoskopisk syn). Se også øye.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.