Samsyn er at synsinntrykk fra begge øyne samtidig registreres i hjernens synssenter. Det er tre grader av samsyn:

  1. Den svakeste er simultan persepsjon, som innebærer at bildet fra begge øyne ses samtidig.
  2. Hvis de to øynenes bilder smeltes sammen til en felles opplevelse, foreligger fusjon.
  3. Hvis man også opplever at det er en dybde i bildet, har man den høyeste grad av samsyn, stereoskopisk syn (stereopsis).

Når man betrakter en gjenstand, dannes det et bilde av gjenstanden på netthinnen i hvert øye, og normalt overføres de to netthinnebildene til ett bilde i hjernens synssenter. Dette kalles binokulært enkeltsyn. Dette samarbeidet mellom de to øynene utvikles i de første leveårene og fører til at ett bestemt punkt i det ene øyets netthinne oppøves til bruk sammen med et tilsvarende punkt i det andre øyets netthinne. Disse to punktene kalles korresponderende netthinnepunkter. Når man retter blikket mot en gjenstand, vil det derfor normalt være begge øynenes sentrale netthinnedel, den gule flekk, som rettes mot gjenstanden. Sentrum i den gule flekk i det ene øyets netthinne er altså et korresponderende punkt med sentrum i den gule flekk i det andre øyet.

Ved skjeling er det en svikt i dette samarbeidet, idet bildet av den gjenstanden man ser på, ikke vil falle på tilsvarende punkter i de to øynenes netthinner.

En forutsetning for utviklingen av normalt samsyn er at det kan dannes et klart bilde av den observerte gjenstanden på begge netthinnene, og at disse bildene har omtrent samme størrelse i begge øyne. Redusert syn på grunn av uklarhet, for eksempel i hornhinnen eller linsen, vil derfor kunne ødelegge samarbeidet mellom øynene. Det samme gjelder ved stor brytningsforskjell mellom øynene. Netthinnebildene fra de to øynene vil da ha så forskjellig størrelse at hjernen ikke klarer å smelte de to bildene sammen til ett klart bilde. Det samme gjelder hvis denne brytningsforskjellen korrigeres med brilleglass, fordi den ulike brilleglassstyrken også vil medføre endret størrelse av netthinnebildene. Derimot vil kontaktlinsebruk ikke gi vesentlig forskjellig størrelse av netthinnebildene.

Samsynet kan undersøkes med spesielt utstyr, og man kan dermed bestemme graden av samsyn. Dette har særlig betydning i forbindelse med behandling av barn med skjeling. Et normalt samarbeid mellom øynene gir den beste avstandsbedømmelsen og det beste dybdesynet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg