dyshidrose

Bildet viser en pasient med dyshidrotisk eksem, også kalt pompholyx. Eksemet skyldes imidlertid ikke problemer med svettefunksjonen, som betegnelsen «dyshidrotisk» indikerer.

Dyshidrotisk håndeksem
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Dyshidrose er feil i svettefunksjonen ved at svetten samler seg under huden og danner små blærer og blemmer, stedet for å komme ut på overflaten.

Faktaboks

Uttale
dyshidrˈose
Etymologi
av gresk dys-, ‘dårlig’, og hidros, ‘svette’

Dyshidrotisk eksem, også kalt pompholyx, er et eksem preget av blemmedannelser i håndflater og fotsåler. Oppfatningen om at det er et problem med svettefunksjonen som forårsaker denne tilstanden, er imidlertid vist seg å være feil. Blemmene inneholder ikke svette, men væske forårsaket av betennelse i øvre lag av huden, som ved andre eksemer. Årsaken til at blemmene kan bli større i håndflater og fotsåler, enn andre steder på kroppen, er den tykkere overhuden som finnes i håndflater og fotsåler.

Det finnes en hudsykdom som forårsakes av dyshidrose: varmeutslett. Ved denne tilstanden er det en blokkering av utførselsgangene fra svettekjertlene som fører til at svetten hoper seg opp under huden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg