Fram til ca 1950 var behandlingen av hudsykdommer basert på tradisjonelle midler som fargepenslinger (for eksempel eosin og krystallfiolett), stenkulltjære i forskjellige blandinger, svovelblandinger og ditranol. Ditranol er et syntetisk stoff, utviklet på grunnlag av et plantestoff, spesielt for behandling av psoriasis. Felles for disse behandlingene var at de, etter dagens standard, manglet god vitenskapelig dokumentasjon på effekt og sikkerhet, og medførte betydelige kosmetisk ubehag for pasientene, i tillegg til sjenerende lukt for pasienten og personer i omgivelsene. Dessuten var effekten ikke så god som i er moderne legemidler. Disse behandlingsalternativene er derfor lite brukt i dag.
Fra 1950-årene har kremer og salver med kortison revolusjonert lokalbehandlingen av hudsykdommer. Det er etter hvert utviklet meget effektive kortisonkremer som kan holde de fleste hudsykdommene i sjakk. Slike kremer har imidlertid sine begrensninger: De skal brukes periodevis, vanligvis ikke lenger enn 20 dager på ett hudområde da langvarig bruk kan gi tynn hud. Spesielt må man være forsiktig i ansiktet og i hudfolder. Hudsykdommer med kronisk forløp, som psoriasis og atopisk eksem, vil gjerne komme tilbake når behandlingen med kortisonkremer trappes ned eller avsluttes.
Kalsinevrinhemmere, som kom på det norske markedet i 2004, er en gruppe legemidler som kan brukes til lokalbehandling av hudsykdommer, først og fremst eksemer. Fordelen med disse legemidlene er at de ikke gir tynn hud. De kan derfor brukes i lengre perioder uten avbrudd og er et nyttig og i mange tilfeller et effektivt alternativ og supplement til kortisonkremer, spesielt i ansiktet og i hudfolder, der kortisonkremer har lett for å medføre bivirkninger.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.