eikosapentaensyre

Eikosapentaensyre, også kalt EPA, inngår i gruppen av essensielle omega-3 fettsyrer, sammen med alfa-linolensyre og dokosaheksaensyre (DHA).

Faktaboks

Også kjent som
EPA

Omega-3 fettsyrene er essensielle næringsstoffer fordi de er viktige komponenter av cellemembranen og inngår i viktige signalstoffer i kroppen, blant annet betennelsesdempende eikosanoider.

DHA og EPA utgjør gruppen langkjedede omega-3 fettsyrer. Marine råvarer, for eksempel fet fisk og tran, er unike kilder til EPA og DHA. Fordi den kortere alfalinolensyren må bygges om til DHA og EPA i en reaksjon med antatt begrenset kapasitet, er de langkjedede omega-3 fettsyrene regnet å være spesielt verdifulle i kosten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg