Eikosanoider, samlebetegnelse for prostaglandiner, tromboksaner, prostasykliner og leukotriener som er viktige signalmolekyler med biologiske effekter på ulike celletyper. Eikosanoidene dannes raskt fra flerumettede fettsyrer med 20 eller flere karbonatomer og har kort levetid. De påvirker bl.a. sammentrekningen av glatt muskulatur, hemmer eller stimulerer sammenklebingen av blodplater og innvirker på blodtrykket. Eikosanoider dannet fra omega-6-fettsyren arakidonsyre (C20:4, ω-6) og omega-3-fettsyren eikosapentaensyre (C20:5, ω-3) har ulik biologisk funksjon. Forholdet mellom omega-3 og omega-6-fettsyrer i kosten er derfor viktig med hensyn til disse funksjonene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.