Eikosanoider er en samlebetegnelse for de kjemiske forbindelsene prostaglandiner, tromboksaner, prostasykliner og leukotriener som er viktige signalmolekyler med biologiske effekter på ulike celletyper. De påvirker blant annet sammentrekningen av glatt muskulatur, hemmer eller stimulerer sammenklebingen av blodplater og innvirker på blodtrykket.
Eikosanoidene dannes raskt fra flerumettede fettsyrer med 20 eller flere karbonatomer og har kort levetid. Eikosanoider dannet fra omega-6-fettsyren arakidonsyre (C20:4, ω-6) og omega-3-fettsyren eikosapentaensyre (C20:5, ω-3) har ulik biologisk funksjon. Forholdet mellom omega-3 og omega-6-fettsyrer i kosten er derfor viktig med hensyn til disse funksjonene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.