Eikosanoider, samlebetegnelse for prostaglandiner, tromboksaner, prostasykliner og leukotriener som er viktige signalmolekyler med biologiske effekter på ulike celletyper. Eikosanoidene dannes raskt fra flerumettede fettsyrer med 20 eller flere karbonatomer og har kort levetid. De påvirker bl.a. sammentrekningen av glatt muskulatur, hemmer eller stimulerer sammenklebingen av blodplater og innvirker på blodtrykket. Eikosanoider dannet fra omega-6-fettsyren arakidonsyre (C20:4, ω-6) og omega-3-fettsyren eikosapentaensyre (C20:5, ω-3) har ulik biologisk funksjon. Forholdet mellom omega-3 og omega-6-fettsyrer i kosten er derfor viktig med hensyn til disse funksjonene.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.