omega-3-fettsyrer

Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige anti-inflammatoriske cellekomponenter, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten. Disse fettsyrene har tre til seks dobbeltbindinger i karbonkjeden, der den siste dobbeltbindingen finnes ved karbon tre telt fra metylenden (omega-enden av fettsyren, derav navnet). Mennesket og en rekke andre virveldyr mangler evnen til å danne disse fettsyrene i kroppen. Omega-3-fettsyrer antas å kunne forebygge hjerte-kar-sykdommer, og har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis. De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk og fiskeolje (tran).

Faktaboks

Uttale
ˈomega-3-fettsyrer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg