Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige anti-inflammatoriske cellekomponenter, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten. Disse fettsyrene har tre til seks dobbeltbindinger i karbonkjeden, der den siste dobbeltbindingen finnes ved karbon tre telt fra metylenden (omega-enden av fettsyren, derav navnet). Mennesket og en rekke andre virveldyr mangler evnen til å danne disse fettsyrene i kroppen. Omega-3-fettsyrer antas å kunne forebygge hjerte-kar-sykdommer, og har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis. De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk og fiskeolje (tran).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.