Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige betennelsesdempende stoffer, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten.

Faktaboks

Uttale
ˈomega-3-fettsyrer

Disse fettsyrene har tre til seks dobbeltbindinger i karbonkjeden, der den siste dobbeltbindingen finnes ved karbon nummer tre regnet fra metyl-enden (omega-enden av fettsyren, derav navnet).

Linolensyre er den kvantitativt viktigste av disse essensielle fettsyrene, og finnes i en rekke animalske og vegetabilske matvarer. Linolensyre kan omdannes til de andre omega-3-fettsyrene i kroppen.

Mennesket og en rekke andre virveldyr mangler evnen til å danne disse omega-3-fettsyrer i kroppen. Omega-3-fettsyrer antas å kunne forebygge hjerte-kar-sykdommer, og har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis.

De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk, fiskeolje (tran) og andre vannlevende dyr. Noen mikroalger og oljer ekstrahert fra disse er også gode kilder til langkjedede omega-3-fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg