omega-3-fettsyrer

Artikkelstart

Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som inngår i viktige betennelsesdempende stoffer, og som det er nødvendig å få tilført gjennom kosten.

Faktaboks

Uttale
ˈomega-3-fettsyrer

Disse fettsyrene har tre til seks dobbeltbindinger i karbonkjeden, der den siste dobbeltbindingen finnes ved karbon nummer tre regnet fra metyl-enden (omega-enden av fettsyren, derav navnet).

Linolensyre er den kvantitativt viktigste av disse essensielle fettsyrene, og finnes i en rekke animalske og vegetabilske matvarer. Linolensyre kan omdannes til de andre omega-3-fettsyrene i kroppen.

Mennesket og en rekke andre virveldyr mangler evnen til å danne disse omega-3-fettsyrer i kroppen. Omega-3-fettsyrer antas å kunne forebygge hjerte-kar-sykdommer, og har også positiv virkning på immunsystemet og på pasienter med leddgikt, migrene og psoriasis.

De langkjedede omega-3-fettsyrene (DHA og EPA) er spesielt gunstige. Disse finnes i fet fisk, fiskeolje (tran) og andre vannlevende dyr. Noen mikroalger og oljer ekstrahert fra disse er også gode kilder til langkjedede omega-3-fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg