Ekkokardiografi er en hjertemedisinsk undersøkelsesmetode som benytter ultralydbølger og deres ulike refleksjon («ekko») fra hjertets ulike deler som prinsipp. Ved forskjellige tekniske endringer får man fremstilt hjertets anatomi og bevegelse samt blodstrømmen gjennom hjertet med stor nøyaktighet. Som ikke-invasiv metode er ekkokardiografi et uunnværlig redskap ved diagnosen av hjertesykdommer.

Faktaboks

Uttale
ekkokardiografˈi
Også kjent som

ekko cor, ecco cor, ekko-undersøkelse av hjertet

Undersøkelsen utføres vanligvis ved at legen holder en ultralydsenderen på utsiden av brystkassen. Denne undersøkelsen er uten ubehag for pasienten. Enkelte ganger er det nødvendig å kartlegge hjertet nærmere ved å føre ultralydsenderen ned i spiserøret slik at man kan få sett inn fra baksiden av hjertet, såkalt transøsofageal ekkoundersøkelse. Man bruker da en tynn slange med ultralydsenderen på tuppen av slangen. Det gis da lokalbedøvelse i svelget slik at undersøkelsen skjer uten for mye ubehag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg