Ultralydundersøkelse er en undersøkelse av blant annet kroppsorganer med ultralyd. Under en medisinsk ultralydundersøkelse sendes ultralyd inn i kroppen fra et lydhode. Ultralyden reflekteres fra vevstrukturer tilbake til lydhodet og omdannes til et gråskalabilde på ultralydskjermen ved hjelp av en datamaskin.
Faktaboks
- Også kjent som
- ultralyddiagnostikk
Bildedannelse med ultralyd kalles også ultrasonografi eller ultralyddiagnostikk.
Ved ultralydundersøkelse brukes lydhoder med forskjellige frekvenser. Ultralyd med lav frekvens (3,5 Mhz) trenger dypt inn i kroppsvev og brukes for å undersøke organer ti til tyve centimeter inn i kroppen. Høyere frekvens (7,5–10 Mhz) gir skarpere bilder, og er egnet for å undersøke vev inntil tre til fire centimeter fra lydhodet.
Ved ultralydundersøkelser utnytter man i mange tilfeller dopplereffekten. Dette innebærer at en ultralydbølge med en frekvens som treffer en blodcelle i bevegelse, reflekteres med en annen frekvens, avhengig av blodcellens hastighet og retning. Dopplersonografi-undersøkelser kan øke det diagnostiske utbytte av vanlig gråskala ultralydundersøkelser og kan i mange tilfeller erstatte smertefulle, langvarige og risikable hjerte- og kar-kateteriseringer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.