Eksentrisk okklusjon er et feilbitt der det ikke er samsvar mellom overkjevens og underkjevens tenner når de biter sammen (i sambitt).

Faktaboks

Uttale
eksˈentrisk okklusjon
Etymologi
av gresk ek-, ‘ut av, fra’, kentron, ‘midtpunkt’, og latin occludere, ‘lukke’

Overkjevens og underkjevens tenner skal hos en normalt utviklet person bite i et spesielt mønster der tennenes biteflater er tilpasset den motstående kjeves biteflater slik at tyggingen blir mest effektiv. Eksentrisk okklusjon kan skyldes forskjellige tilstander der overkjeven og underkjeven ikke er tilpasset hverandre i størrelse. Tanngrupper kan delvis eller helt være skjøvet ut av posisjon på grunn av ervervede eller genetiske sykdommer (misdannelser), og av denne grunn ikke passe til tennene i motstående kjeve.

Behandling av eksentrisk okklusjon er som regel tannregulering, innsetting av krone eller broprotese (protetisk behandling) og en sjelden gang ved hjelp av implantater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg