Feilbitt er en tilstand hvor tennenes stilling i kjevene avviker fra det normale. Årsaken er at tennene ved frembrudd ikke kommer ned i tannrekken slik de normalt skal.

Faktaboks

Også kjent som
malokklusjon tannstillingsfeil

I et normalt tannsett treffer tennene i overkjeven og underkjeven hverandre på en måte som er effektiv for tygging og som har en delvis selvrensende effekt ved sambitt. Med selvrensende effekt mener man at den tygde maten fordeles slik at rester av maten etter svelging ikke blir liggende mellom tennene eller der tunge og kinn ikke klarer å fjerne den.Videre er et normalbitt karakterisert ved at man ikke har ubehag når man biter sammen eller tygger.

Konsekvenser

Konsekvensen av slik feilbitt kan være muskelspenninger som gir hodepine, man kan til stadighet bite seg i lepper og kinn, ha vanskeligheter med renhold av munnhulen og få tilbaketrekking (retraksjon) av tannkjøtt som gir estetiske utfordringer.

Behandling

Feilbitt blir av tannlegen inndelt i definerte grupper. Behandling av feilbitt med tannregulering er en spesialitet innen tannlegefaget. Trygderefusjonen ved behandling er knyttet til feilbittets alvorlighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg