Feilbitt er en tilstand hvor tennenes stilling i kjevene avviker fra det normale. Årsaken er at tennene ved frembrudd ikke kommer ned i tannrekken slik de normalt skal.

I et normalt tannsett treffer tennene i overkjeven og underkjeven hverandre på en måte som er effektiv for tygging og som har en delvis selvrensende effekt ved sambitt. Med selvrensende effekt mener man at den tygde maten fordeles slik at rester av maten etter svelging ikke blir liggende mellom tennene eller der tunge og kinn ikke klarer å fjerne den.Videre er et normalbitt karakterisert ved at man ikke har ubehag når man biter sammen eller tygger.

Konsekvensen av slik feilbitt kan være muskelspenninger som gir hodepine, man kan til stadighet bite seg i lepper og kinn, ha vanskeligheter med renhold av munnhulen og få tilbaketrekking (retraksjon) av tannkjøtt som gir estetiske utfordringer.

Feilbitt blir av tannlegen inndelt i definerte grupper. Behandling av feilbitt med tannregulering er en spesialitet innen tannlegefaget. Trygderefusjonen ved behandling er knyttet til feilbittets alvorlighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.