Fødselsangst er angst som oppstår i forbindelse med graviditet og fødsel. Fødselsangst oppleves av cirka syv prosent av alle gravide. Det å føde barn og å bli foreldre er en ganske omfattende omstillingsprosess, og det å reagere med angst eller depresjon i denne situasjonen er ikke så uvanlig.

Det er vanlig å skille mellom fødselsangst og svangerskapsdepresjoner. Ved en svangerskapsdepresjon blir man gjerne nedstemt og trist, får problemer med søvn og appetitt, og kjenner seg ukonsentrert og tiltaksløs. Angst kjennetegnes mer av uro, redsel, muskelspenninger, svette i hendene og hjertebank. Tankene på den forestående fødselen kjennes uutholdelig, og angsten setter seg som en klo i brystet. Dersom den gravide opplever sterk angst for fødselen, kan hun få hjelp hos jordmor eller på det sykehuset hun skal føde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg