Føtoprotein, ofte benevnt α-føtoprotein, er et spesielt protein av alfaglobulingruppen som først ble funnet i blodvæsken hos en nyfødt kalv. Dette kalveproteinet ble kalt fetuin. Innholdet av dette stoffet i blodet er høyest ved fødselen, deretter avtar det, og når kalven er omtrent fire uker gammel, er føtoproteinet forsvunnet fra blodvæsken.

Faktaboks

Etymologi
av latin foetus, ‘foster’

Hos mennesket finner vi en svært liten mengde av dette proteinet i blodet i navlesnoren. Den høyeste verdien finner vi når fosteret i livmoren er cirka tretten uker gammelt. Det kan påvises i prøver av fostervann og være av betydning ved påvisning av enkelte misdannelser. Etter denne tid synker innholdet sterkt, og i løpet av de første ukene av livet utenfor livmoren forsvinner føtoproteinet helt. Føtoprotein kan senere finnes igjen i blodet ved enkelte ondartede svulster i leveren, og påvisning av dette proteinet brukes diagnostisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg