Genetisk fosterdiagnostikk går ut på å påvise om fosteret har en kromosomavvikelse eller bærer arveanlegg (sykdoms-alleler) som vil medføre genetisk sykdom, se humangenetikk. Genetisk fosterdiagnostikk er regulert gjennom lov av 5. august 1994 om medisinsk bruk av bioteknologi, se bioteknologi (Lovgivning).
Alle svangre som er 38 år eller eldre ved barnets fødsel, skal få tilbud om fostervannsprøve, gjerne i 13. eller 14. svangerskapsuke, fordi risikoen for kromosomfeil stiger med morens alder. Ved alvorlige feil i dyrkede fostervannsceller kan de velge om de vil søke svangerskapsavbrudd. Tas en fostervannsprøve, undersøkes rutinemessig mengden av alfaføtoprotein, som vil være unormalt forhøyet hos fostre som mangler hjerne eller som har åpent ryggmargsbrokk. I familier der dette har forekommet hos tidligere barn, vil man ved senere svangerskap tilby fostervannsprøve. I familier der det tidligere har forekommet arvelig stoffskiftesykdom eller annen enkeltgensykdom og genetisk utredning og veiledning viser høy, ofte 25 prosent, gjentagelsesrisiko, er det i dag for flere og flere tilstander mulig å påvise dette ved genetisk fosterdiagnostikk.
Lenge er slike undersøkelser blitt foretatt i fostervæske eller på celler dyrket fra fostervannsprøven tatt i 13.–14. uke og i noen tilfelle ved blod- eller hudprøver tatt i 19.–20. svangerskapsuke. Etter at menneskets genpar i raskt tempo er blitt kromosomkartlagt og er blitt klonet, er det i dag for stadig flere tilstander mulig å gjøre diagnostikken ved DNA-undersøkelser på morkakeprøver tatt i tiende svangerskapsuke.
For genetisk fosterdiagnostikk må så vel prøvetagning som laboratorieundersøkelser foregå ved offentlig godkjente avdelinger. Genetisk fosterdiagnostikk i Norge er i de senere år utført ved omkring 1500 svangerskap årlig, hvorav cirka 2/3 utføres på aldersindikasjon. Av de siste er det erfaringsmessig cirka to prosent som viser unormalt kromosommønster. For gruppen enkeltgensykdommer fører normale funn ved fosterdiagnostikk til at mange svangre unngår å velge abort.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.