Grunnstoff, kjemisk symbol F. Fritt fluor er en lysegrønn gass. Blant grunnstoffene er fluor det som lettest inngår i kjemiske reaksjoner. Det angriper selv gull ved romtemperatur. Derfor forekommer ikke fritt fluor i naturen, bare salter, fluorider, f.eks. mineralet fluoritt (flusspat), som er kalsiumfluorid (CaF2). Disse saltene kan oppfattes som salter av flussyre eller hydrogenfluorid, HF. Hydrogenfluorid brukes i industrien bl.a. til å etse glass.

Fluor danner lett forbindelser med karbon, og mange av forbindelsene har teknisk betydning. Karbonfluorforbindelsene er meget stabile og avgir ikke fluor eller fluorider selv ved temperaturer på flere hundre grader.

Fluorforbindelser brukes profylaktisk i tannhelsen mot karies (se fluoridering, fluorskylling, fluortabletter, tannpasta).

Gasser som inneholder karbon, fluor og klor (halogenerte gasser), brukes som bedøvelsesmiddel (bl.a. desfluran og sevofluran), og ble tidligere i stor utstrekning brukt som kjølevæske i kjøleskap og som drivmiddel i aerosolbokser (freon). På grunn av skadelige virkninger på det beskyttende ozonlaget som omgir Jorden, er bruk av freoner nå forbudt.

Plastlignende stoffer som inneholder karbon og fluor, brukes til elektrisk isolasjon og som belegg på stekepanner for å hindre fastbrenning (teflon). Se også fluorider.

Fluor kan også betegne vaginalutflod (fluor vaginalis). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.