Functional food er et uttrykk matvareindustrien bruker om mat- og drikkevarer som er modifisert så de skal være spesielt helsefremmende.
Faktaboks
- etymologi:
-
engelsk ‘funksjonell mat’
For å regnes som functional food må produktet oppfylle en rekke kriterier:
- produktet må være en normal matvare med naturlig forekommende ingredienser (ikke tabletter eller pulver)
- produktet må være en del av et normalt kosthold og kunne spises daglig
- produktet skal ha spesielle og positive helsemessige effekter som må være vitenskapelig dokumentert
Modifiseringene kan være at man fjerner en antatt helsemessig ugunstig bestanddel i produktet, skifter ut en bestanddel med en annen eller legger til komponenter som antas å ha god virkning på helsen. Eksempler kan være lettmargarin der fett har blitt erstattet med vann, vitaminberikede drikker og yoghurt tilsatt bakteriekulturer med antatt positive effekter på bakteriefloraen i tarmen. Matvarer tilsatt bestemte typer fiber med kolesterolsenkende egenskaper er et annet eksempel.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.