Functional food er et uttrykk matvareindustrien bruker om mat- og drikkevarer som er modifisert så de skal være spesielt helsefremmende.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘funksjonell mat’

For å regnes som functional food må produktet oppfylle en rekke kriterier:

  • produktet må være en normal matvare med naturlig forekommende ingredienser (ikke tabletter eller pulver)
  • produktet må være en del av et normalt kosthold og kunne spises daglig
  • produktet skal ha spesielle og positive helsemessige effekter som må være vitenskapelig dokumentert

Modifiseringene kan være at man fjerner en antatt helsemessig ugunstig bestanddel i produktet, skifter ut en bestanddel med en annen eller legger til komponenter som antas å ha god virkning på helsen. Eksempler kan være lettmargarin der fett har blitt erstattet med vann, vitaminberikede drikker og yoghurt tilsatt bakteriekulturer med antatt positive effekter på bakteriefloraen i tarmen. Matvarer tilsatt bestemte typer fiber med kolesterolsenkende egenskaper er et annet eksempel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg