functional food

Functional food er et uttrykk matvareindustrien bruker om mat- og drikkevarer som er modifisert så de skal være spesielt helsefremmende.

Faktaboks

etymologi:
engelsk ‘funksjonell mat’

For å regnes som functional food må produktet oppfylle en rekke kriterier:

  • produktet må være en normal matvare med naturlig forekommende ingredienser (ikke tabletter eller pulver)
  • produktet må være en del av et normalt kosthold og kunne spises daglig
  • produktet skal ha spesielle og positive helsemessige effekter som må være vitenskapelig dokumentert

Modifiseringene kan være at man fjerner en antatt helsemessig ugunstig bestanddel i produktet, skifter ut en bestanddel med en annen eller legger til komponenter som antas å ha god virkning på helsen. Eksempler kan være lettmargarin der fett har blitt erstattet med vann, vitaminberikede drikker og yoghurt tilsatt bakteriekulturer med antatt positive effekter på bakteriefloraen i tarmen. Matvarer tilsatt bestemte typer fiber med kolesterolsenkende egenskaper er et annet eksempel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg