functional food

Functional food, betegnelse matvareindustrien har satt på mat- og drikkevarer som er modifisert med den hensikt å være spesielt helsefremmende. For å regnes som functional food må produktet være en normal matvare med naturlig forekommende ingredienser (ikke tabletter eller pulver), være en del av et normalt kosthold og kunne spises daglig. Produktet skal ha spesielle og positive helsemessige effekter som må være vitenskapelig dokumentert.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘funksjonell mat’

Modifiseringene kan være at man fjerner en antatt helsemessig ugunstig bestanddel i produktet, skifter ut en bestanddel med en annen eller legger til komponenter som antas å ha god virkning på helsen. Eksempler kan være lettmargarin der fett har blitt erstattet med vann, vitaminberikede drikker og yoghurt tilsatt bakteriekulturer med antatt positive effekter på bakteriefloraen i tarmen. Matvarer tilsatt bestemte typer fiber med kolesterolsenkende egenskaper er et annet eksempel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg