Functional food, betegnelse matvareindustrien har satt på mat- og drikkevarer som skal være spesielt bra for helsen. For å regnes som functional food må produktet være en normal matvare med naturlig forekommende ingredienser (ikke tabletter eller pulver); være en del av et normalt kosthold og kunne spises daglig; produktet skal ha spesielle og positive helsemessige effekter som må være vitenskapelig dokumentert.

Det tas utgangspunkt i sunn mat. Så gjøres forbedringer ved at man fjerner en uheldig eller skadelig bestanddel i produktet, skifter ut en bestanddel med en annen eller legger til komponenter som har god virkning på helsen. Dette kan være f.eks. antioksidanter, fytoøstrogener (finnes i soya og rug) og flavonoider (finnes i løk, grønn te og rødvin). Yoghurtprodukter der det mettede fettet er erstattet med en blanding av soyaprotein og soyafiber, skal kunne senke kolesterolet i kroppen, og dermed minke faren for hjerte- og karsykdommer. Andre yoghurtprodukter er tilsatt bakteriekulturer som styrker den naturlige bakteriefloraen i tarmen.

Matvareindustrien mener functional foods er fremtidens mat, mens en del ernæringseksperter er skeptiske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.