Kolesterol, fettstoff som hører til sterolene. Kolesterol finnes i alle typer celler og benyttes i kroppen bl.a. til produksjon av gallesyrer og steroidhormoner. Det inngår som komponent i cellemembraner. Syntesen av kolesterol i kroppen er nøye regulert. Celler som tilføres kolesterol, reduserer sin egen syntese. Fra maten tilføres kolesterol fra animalske matvarer som egg, kjøtt og innmat, smør, melk og melkeprodukter. Men kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den samlede kolesterolomsetning i kroppen. I blodet fungerer kolesterol sammen med proteiner i transporten av fett. Det dannes lipoproteiner.

Høyt kolesterolinnhold i blodet er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Mengde og særlig type fett i kosten har stor betydning for kolesterolinnholdet i blodet. Det er en sterk sammenheng mellom inntak av hardt fett (summen av mettet fett og transfett), serumkolesterol (LDL-kolesterol) og forekomst av hjerteinfarkt. En forandring av kostens fettinntak, dvs. en reduksjon av mettet fett og en økning av umettet fett, senker mengden LDL-kolesterol i blod og reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

Det finnes en rekke medikamenter som senker kolesterolmengden i blodet (bla. statiner).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.