Fusjon er, når man snakker om syn og synsfunksjon, at synsinntrykkene fra høyre og venstre netthinne smelter sammen til ett bilde i hjernens synssenter.

Faktaboks

Uttale
fusjˈon
Etymologi
av latin fusio, ‘smelting’
Også kjent som
sammensmelting, sammenkobling

Forutsetningen for fusjon er at hjernen oppfatter synsinntrykkene fra begge øyne (simultan persepsjon), samtidig som høyre og venstre øye peker mot det samme punkt, slik at bildet av det iakttatte objektet faller på korresponderende steder i de to netthinnene.

Fusjon er altså en høyere grad av samsyn (også kalt binokulærfunksjon) enn simultan persepsjon. Hvis en person med simultan persepsjon har en manifest skjeling, vil vedkommende enten ha dobbeltsyn (diplopi) eller undertrykke bildet fra det skjelende øyet (suppresjon).

Både simultan persepsjon og fusjon undersøkes med Worths 4-dot test og med Bagolini glass test. Undersøkelsene kan være av betydning ved tilstander med mangelfullt samarbeid mellom øynene, for eksempel skjeling, og bør også sammen med andre undersøkelser inngå i en rutinemessig utredning av barn med lesevansker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg