gipsbandasje

Gipsbandasje, ofte bare kalt gips, brukes særlig til å stabilisere ekstremiteter, armer og ben, spesielt i forbindelse med bruddbehandling, men også for å rette opp medfødte feilstillinger, eventuelt i forbindelse med et kirurgisk inngrep.

Mineralet

Gips er et mineral som kjemisk er et vannholdig kalsiumsulfat, CaSO4 ·2H2O. Varmes gips i denne formen opp til ca. 150 °C, avgis vann, og det dannes CaSO4 · 1/2H2O. Rører en dette i vann, opptas igjen vann, og gipsen stivner igjen først etter en tid.

Fremgangsmåte

Gipsbandasje er gasbind med gips som fuktes i lunkent vann. Det legges på og stivner til et fast hylster. Ekstremiteten må polstres, spesielt ved fremstikkende, benete deler, slik at presset av gipsen møt bløtdelene ikke blir for stort. Før gipsen legges på ved brudd, kan det være nødvendig å reponere bruddet slik at bruddendene bringes i kontakt og i riktig stilling mot hverandre, for at det ikke skal bli varige feilstillinger. Reponeringen kan foregå ved ytre håndgrep eller ved operativt inngrep, eventuelt kan bruddendene fikseres ved hjelp av skruer, plater eller lignende.

I de første døgnene etter gipsingen er det helt nødvendig å kontrollere at gipsen ikke blir for stram slik at hevelsen skader nerver eller at blodomløpet blir hindret. Det er fordelaktig om den gipsede ekstremiteten holdes høyt. En arm bør f.eks. bæres i fatle. Hvis ekstremiteten hovner opp ved gipskantene, og om det opptrer sterke smerter, eventuelt etterfulgt av følelsesløshet kan det tyde på at blodforsyningen under gipsen ikke er god nok, og at nerver kan skades. I slike tilfeller må gipsen klippes opp igjen raskt.

Stivnet gips er svært hard, slik at fjerning må skje ved hjelp av spesielle kraftige sakser eller med elektrisk sag. Røntgenstråler trenger gjennom gips. Derfor kan en foreta røntgenundersøkelser for å kontrollere at bruddendene står riktig, at groprosessen forløper tilfredsstillende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg