Benvev

Benvev. Forstørret og skjematisk fremstilling av kompakt benvev, som del av en rørknokkel. Et par av de minste strukturelle enhetene (osteoner) er på bildet trukket litt opp.

Av /KF-arkiv ※.

Beinmetabolisme betegner at skjelettet er i stadig ombygging.

Faktaboks

Uttale
benmetabolˈisme

Vekstfaser

Etter en vekstfase som avsluttes rundt 20-årsalderen, følger en fase med stabil beinmasse. Fra 40-årsalderen tapes beinmasse, og hos kvinner er beintapet stort de første årene etter overgangsalderen (tre til fire prosent per år).

Remodellering

Ombyggingen av beinvevet skjer i distinkte cellulære enheter hvor balansen mellom nedbrytning (osteoklast-aktivitet) og nydannelse (osteoblast-aktivitet) av beinvev avgjør om beinmassen øker, er stabil, eller minker. Denne prosessen, som kalles remodellering, påvirkes blant annet av hormonelle forhold, livsstilfaktorer, ernæring og fysisk aktivitet. Remodelleringen er størst i trabekulært bein (ryggvirvler, ribbein, bekken) og mindre i kortikalt bein (rørknokler).

Målbar prosess

Beinvevets metabolisme kan måles ved hjelp av beinmarkører i serum og urin og i vevsprøver fra beinet. Endringer i beinmineralmassen kan også måles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg