beinmetabolisme

Benvev

Benvev. Forstørret og skjematisk fremstilling av kompakt benvev, som del av en rørknokkel. Et par av de minste strukturelle enhetene (osteoner) er på bildet trukket litt opp.

Av /KF-arkiv ※.

Beinmetabolisme betegner at skjelettet er i stadig ombygging.

Faktaboks

Uttale
benmetabolˈisme

Vekstfaser

Etter en vekstfase som avsluttes rundt 20-årsalderen, følger en fase med stabil beinmasse. Fra 40-årsalderen tapes beinmasse, og hos kvinner er beintapet stort de første årene etter overgangsalderen (tre til fire prosent per år).

Remodellering

Ombyggingen av beinvevet skjer i distinkte cellulære enheter hvor balansen mellom nedbrytning (osteoklast-aktivitet) og nydannelse (osteoblast-aktivitet) av beinvev avgjør om beinmassen øker, er stabil, eller minker. Denne prosessen, som kalles remodellering, påvirkes blant annet av hormonelle forhold, livsstilfaktorer, ernæring og fysisk aktivitet. Remodelleringen er størst i trabekulært bein (ryggvirvler, ribbein, bekken) og mindre i kortikalt bein (rørknokler).

Målbar prosess

Beinvevets metabolisme kan måles ved hjelp av beinmarkører i serum og urin og i vevsprøver fra beinet. Endringer i beinmineralmassen kan også måles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg